Сумська міськрада — підзвітна громаді

 12 жовтня в прес-центрі "Воля громади" відбулася презентація проекту "Обіцяли – виконуйте!", що реалізується СМОГ "Громадське бюро "Правозахист" з 1 жовтня в місті Суми. Мета цієї кампанії: моніторинг та публічне оприлюднення виконання передвиборчих обіцянок депутатським корпусом, що був обраний мешканцями м. Суми — політичними партіями (блокам), представники яких увійшли до складу нинішньої Сумської міської ради за результатами виборів березня 2006 року.  

 12 жовтня в прес-центрі “Воля громади” відбулася презентація проекту “Обіцяли – виконуйте!”, що реалізується СМОГ “Громадське бюро “Правозахист” з 1 жовтня в місті Суми. Мета цієї кампанії: моніторинг та публічне оприлюднення виконання передвиборчих обіцянок депутатським корпусом, що був обраний мешканцями м. Суми — політичними партіями (блокам), представники яких увійшли до складу нинішньої Сумської міської ради за результатами виборів березня 2006 року. Виконавці проекту розповіли журналістам про основні етапи та завдання проекту, що триватиме до березня 2008 року, та передісторію і попередні етапи кампанії з моніторингу діяльності політичних сил, яві увійшли до складу Сумської міськради.

Як зазначив керівник проекту Ігор Рекун, проект “Обіцяли – виконуйте!” є продовженням громадянської кампанії “Місто тисячі проблем”, яку Сумське міське об’єднання громадян “Громадське бюро “Правозахист” здійснює протягом останніх двох років.
– Тоді, наприкінці 2005 року перед початком виборчої кампанії нашими активістами, молоддю і студентами була вивчена громадська думка сумчан щодо проблем міста, які їх найбільше хвилюють, — розповів керівник проекту. — Потім на підставі цих матеріалів учасники акції визначили 8 блоків питань для подальшого обговорення за тематичними напрямками: екологія; комунальне господарство; некомпетентність та корупція місцевої влади; соціальна сфера; транспорт та дороги; бізнес та інвестиції; містобудування та архітектура; молодь, освіта, культура та спорт. В наступних обговореннях у 8-ми “круглих столах”, що проходили під час передвиборчих перегонів, в Сумському незалежному прес-центрі “Воля громади”, діяльність якого також є проектом СМОГ “Громадське бюро “Правозахист”, взяли участь представники 9 політичних партій та блоків, кандидати яких мали перспективу потрапити у депутати міськради. Їх погляди і пропозиції щодо вирішення вищеозначених проблем оцінювали представники громади Сум, науковці, викладачі вузів, експерти, журналісти. Після виборів, коли депутати відпрацювали вже кілька місяців і до кінця того року, знову була проведена серія громадських слухань, де народні обранці прозвітували, як іде виконання обіцянок даних громаді. На них були запрошені депутати з усіх фракцій міськради, а також представники місцевої влади, різних політичних сил, громадськість, журналісти, науковці, експерти, молодь. Всі заходи та акції кампанії “Місто тисячі проблем”, — громадські слухання, “круглі столи”, передвиборча агітація та обіцянки майбутніх депутатів, так само, як і їх звіти про виконання взятих перед сумчанами зобов’язань — були зафіксовані нами на відео.

Наслідком цього стала документальна стрічка “Місто тисячі проблем”, що не тільки нагадує про обіцянки майбутніх депутатів, а й розповідає про діяльність нової влади, прозорість її дій та здійснення контролю з боку виборців за втіленням їх наказів. Передвиборчі зобов’язання депутатів всіх політичних сил, що є зараз в Сумській міськраді, також видані окремою брошурою. В ній можна знайти і адреси громадських приймалень всіх депутатів.
– Основною метою нашого роботи стане подальший моніторинг та публічне оприлюднення виконання передвиборчих обіцянок депутатським корпусом, що був обраний мешканцями м. Суми. То були перші вибори, що пройшли на пропорційній основі, за партійними списками. Таке формування місцевої ради розірвало і без того слабкий взаємозв’язок між виборцем і депутатом і зробило практично неможливим контроль з боку виборців за виконанням депутатами своїх передвиборних обіцянок, — зазначила експерт проекту “Обіцяли – виконуйте!” Анна Бабкова. — Зв’язуючею ланкою між депутатом і виборцем, згідно логіці законодавця, повинні були б стати місцеві організації політичних партій або блоків, за списком яких пройшов депутат. Кожна партійна організація повинна була б контролювати, наскільки депутат виконує її і свої передвиборчі обіцянки, і нести відповідальність перед виборцями. Але на сьогоднішній день цього не відбувається. Тому цю місію на себе бере “Правозахист”, чим і започатковує контроль за діяльністю місцевих депутатів з боку виборців і міської громади в рамках проекту “Обіцяли – виконуйте!”.

А.Бабкова також зазначила, що буде оновлено діючий веб-сайт “Воля громади”, на якому й буде безпосередньо висвітлено весь ход проекту та його поточні результати. Завдяки цьому збільшиться можливість сумської громади контролювати роботу обраних депутатів та міської влади, а виборцям — бути більш поінформованими щодо діяльності депутатів Сумської міської ради.

Експерт проекту Анастасія Котик, відмітила, що проект “Обіцяли – виконуйте!” загалом розрахований на весь термін каденції теперішнього складу міської ради, що дасть можливість провести детальний моніторинг виконання кожної з обіцянок, кожного пункту передвиборчих зобов’язань кожної політичної сили та задокументувати їх.

– Проект передбачає проведення моніторингу стану виконання передвиборчих обіцянок політичними партіями та блоками, представники яких увійшли до Сумської міської ради, — відмітила А.Котик. – А це — БЮТ, “Наша Україна”, “Нічний Дозор”, Партія Регіонів та Компартія. Моніторинг буде здійснено шляхом збору інформації щодо діяльності вказаних партійних організацій (блоків) і місцевої ради за період з квітня 2006 року по грудень 2007, моніторингу публікацій ЗМІ і на основі інших відкритих джерел. Також в ході моніторингу досліджуватиметься, наскільки ці політичні партії та блоки відкриті і підзвітні виборцям, наскільки вони забезпечують зв’язок між своїми депутатами і виборцями.

Безпосередньо ж на даному етапі моніторинг буде здійснюватися шляхом дослідження та аналізу різних аспектів діяльності місцевих депутатів, зокрема — відвідувань депутатами сесій міськради; кількості депутатських запитів поданих кожною з партійних фракцій; кількості запропонованих на затвердження на сесію міської ради підзаконних актів; протоколів при поіменному голосуванні при вирішенні найгостріших проблем м. Суми; відповідність підтримки тих чи інших рішень сесії програмним передвиборчим заявам 2006 року; роботи депутатських приймалень, згідно графіків прийому тощо.

Експерт також поінформувала, що в СМОГ “Громадське бюро “Правозахист” буде діяти гаряча лінія щодо консультації відносно графіку прийому громадян депутатами.

В ході презентації журналістам були продемонстровані фрагменти фільму “Обіцяли – виконуйте!” та вручена брошура, яка містить інформацію про депутатів та їх передвиборчі зобов’язання.
Здіснення проекту “Обіцяли – виконуйте!” стало можливим завдяки підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.


Ігор Олексєєвич,
прес-центр “Воля громади”
СМОГ “Громадське бюро “Правозахист”
Тел.: 610-902, 610-901
E-mail: press_pzvg@ukr.net

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: