Громадськість Кременчука пропонує встановити пам’ятний камінь на честь видатного земляка Дмитра Тьомкіна

16 листопада 2010 року у Кременчуцькому краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл на тему «Всесвітньовідомий композитор Дмитро Тьомкін – наш земляк». Резолюцію круглого столу - пропозицію встановити у Кременчуці пам’ятний камінь на честь видатного земляка Дмитра Тьомкіна - було вирішено передати на розгляд міському голові.

Круглий стіл було організовано громадською організацією «Фонд розвитку громади міста Кременчука» в рамках проекту «Тьомкінські дні-2011 – дні європейської культури у Кременчуці» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

Учасникам круглого столу – представникам місцевої влади, ЗМІ та краєзнавцям – було презентовано основні здобутки проекту «Тьомкінські дні-2011 – дні європейської культури у Кременчуці».

Було відмічено, що створений у рамках проекту двомовний (укр.-англ.) веб-сайт (www.tiomkin.info) є першим в Україні Інтернет-ресурсом, присвяченим композитору Д.Тьомкіну. Учасники звернули увагу на те, що для налагодження дружніх стосунків та створення умов для подальшої роботи з увічнення пам’яті Д.Тьомкіна, сайт може стати місцем обговорення творчості та життя композитора для його прихильників із різних куточків світу.

Учасники ознайомилися з програмою літературно-музичних віталень пересувного Клубу ім. Д.Тьомкіна, який працює у школах Кременчука з вересня цього року. Погодилися, що знайомство дітей із біографією земляка-композитора розширює світогляд учнів та виховує патріотів малої батьківщини.

Краєзнавці зазначили, що архівні дослідження, проведені в рамках проекту, надали можливість оприлюднити достовірну інформацію про життя Д.Тьомкіна у Кременчуці. Учасники визнали цікавими такі факти: у 1900 році родина Тьомкіних мешкала у будинку Ліпавського по Херсонській (сучасна назва — Карла Маркса); у 1904 році родина Тьомкіних мешкала у центрі Кременчука, на вулиці Докторській (Радянській), у будинку Паризьких.

Враховуючи те, що у Кременчуці немає жодного пам’ятного знаку, присвяченого всесвітньовідомому земляку Дмитрові Тьомкіну, учасники розглянули можливість встановлення пам’ятного каменя на вулиці Радянській (де мешкала родина композитора у 1904 році), як визнання того, що саме у Кременчуці народився безмежний геній митця.

Учасники круглого столу погодилися, що популяризація творчих здобутків композитора сприятиме сприйняттю громадськістю міста Дмитра Тьомкіна як земляка, що вніс вагомий внесок у розвиток європейської цивілізації та світової культури. У кременчужан підвищиться усвідомлення щодо історико-культурної приналежності Кременчука до європейської цивілізації і світової культури. Покращиться імідж малої батьківщини Дмитра Тьомкіна як духовного першоджерела його генію.

Контактна особа: Каць Ірина Рафаїлівна, +38 (050) 957-23-86, ns314@ya.ru.

* * *

Метою проекту «Тьомкінські дні-2011 – дні європейської культури у Кременчуці», що здійснюється НУО «Фонд розвитку громади міста Кременчука» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження», є підвищення обізнаності кременчужан про внесок їх земляка Дмитра Тьомкіна, всесвітньовідомого композитора, володаря чотирьох Оскарів у розвиток європейської та світової культури.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: