У Луганську обговорили стан та перспективи розвитку кримінальної юстиції в Україні

14 травня 2010 року в Луганському державному університеті внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Кримінальна юстиція в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку» (Другі Донбаські правові читання), організована спільно з Регіональною громадською організацією «Луганська правова фундація» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

У роботі конференції взяли участь близько ста кандидатів та докторів наук. Поряд з українськими науковцями свої роботи репрезентували представники Австралії, Німеччини, Казахстану та Білорусії. Практичні аспекти реформування кримінальної юстиції розкрили представники органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, податкової міліції, прокуратури, судів, правозахисних громадських організацій інші юристи-практики.

Робота конференції проводилась за п’ятьма секціями.

  • Актуальні проблеми кримінального законодавства та його застосування.
  • Проблемні питання кримінально-виконавчого законодавства.
  • Актуальні питання реформування кримінального судочинства.
  • Організаційно-правові засади вдосконалення діяльності правоохоронних органів.
  • Актуальні питання вдосконалення адміністративно-деліктного законодавства.

До обговорення подано понад двісті тридцять доповідей та повідомлень. Учасників конференції більш за все зацікавили проблеми кримінального законодавства та практики його застосування.

Проведення конференції обумовлено тим, що існуюча система правоохоронних органів є громіздкою, внутрішньо суперечливою і надмірно ускладненою. Діяльність цих органів характеризується дублюванням повноважень, відсутністю чіткого визначення та розмежування їхньої компетенції, застосуванням невиправдано ускладнених формальних процедур, що не повною мірою відповідає новим суспільним відносинам, що склалися в Україні, і не забезпечує належного та ефективного захисту громадян від небезпечних посягань. Крім того застарілим за своєю суттю є діюче законодавство у сфері кримінальної юстиції (діючий Кримінально-процесуальний кодекс України був прийнятий у 1960 році, а діючий Кодекс України про адміністративні правопорушення був прийнятий у 1984 році), що вимагає ґрунтовних наукових розробок у даній сфері.

Контакти організаторів: Регіональна громадська організація “Луганська правова фундація”, телефон: (0642) 61 43 22, ел. пошта: benitsky@poisk.lg.ua, jurlugansk@yandex.ru

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: