Оскаржено ненадання інформації про депутатів – учасників “виїзного засідання”

Представники журналістки Оксани Коваленко подали апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду Києва у справі за позовом журналістки до Апарату Верховної Ради

Представники журналістки Оксани Коваленко подали апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду Києва у справі за позовом журналістки до Апарату Верховної Ради. Юридичний супровід справи здійснює Фонд захисту права на доступ до інформації, діяльність якого координує Інститут Медіа Права за сприяння програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

Суд першої інстанції визнав законною відмову Апарату Верховної Ради надати позивачці копії списків реєстрації народних депутатів на “виїзному засіданні” 4 квітня, підтримавши позицію відповідача щодо неможливості надати документи, які містять конфіденційну інформацію про народних депутатів, а саме їхні підписи.

На думку Оксани Коваленко та її представників, таке рішення є необґрунтованим і порушує норми законодавства України, оскільки списки реєстрації народних депутатів на засіданні створено під час виконання народними депутатами їхніх конституційних обов’язків, тому за своїм характером вони є публічною інформацією. Крім того, підписи депутатів добровільно оприлюднили вони самі (разом із деклараціями про майно) на сайті Центральної виборчої комісії під час реєстрації як кандидатів у народні депутати. Отже, зазначена інформація не може вважатися конфіденційною.

У зв’язку з допущеними порушеннями норм матеріального права і невідповідністю висновків суду обставинам справи в апеляційній скарзі висловлено прохання скасувати постанову Окружного адміністративного суду Києва, визнати неправомірною відповідну відмову та зобов’язати Апарат Верховної Ради надати копію відповідного документа.

Контакти:
Інститут Медіа Права
(044) 383 20 44
info@medialaw.kiev.ua

***

Мета програми “Верховенство права” – підтримати ініціативи громадянського суспільства, спрямовані на захист прав людини й основоположних свобод, сприяти підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному та місцевому рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: