Пограниччя.308 – мистецтво задля діалогу. Враження від Дніпра і Харкова

Пограниччя.308 – це проект, який не просто об’єднує два види мистецтва, але й робить їх інструментом для діалогу.

15-16 лютого у Дніпрі та Харкові відбулися перші заходи в межах літературно-мистецького проекту “Пограниччя.308”, що має на меті об’єднати літературу та арт, створивши єдиний інтелектуальний простір для діалогу й вироблення спільних наративів для сучасної української культури.

У Дніпрі у Громадському інформаційно-виставковому центрі “Mediaprostir” відбулося відкриття спільної виставки ілюстрацій та плакатів художників Андрія Єрмоленка та Максима Паленка. Також відбулися літературні читання за участі поетів Олени Герасим’юк, Бориса Гуменюка та Олега Короташа.

“Пограниччя.308 – це проект, який не просто об’єднує два види мистецтва, але й робить їх інструментом для діалогу. З учасниками наших заходів ми говоримо на різні теми, що дозволяє розкрити локальну своєрідність й неповторність кожного з міст. Це, у свою чергу, стає чинником об’єднання у діалозі представників різних професійних та тематичних спільнот, як то: поети, художники, музиканти, а також громадські активісти, волонтери й правозахисники. Тобто представники тих спільнот, які перетинаються зрідка або й ніколи”, – зазначає Радослава Чекмишева, менеджерка Ініціатив у сфері культури Міжнародного фонду “Відродження”.

Для кожного з міст проекту обрано тему, актуальну для спільноти міста. Так, для Дніпра була обрана тема волонтерства, адже саме Дніпро стало осердям формування волонтерського руху й форпостом оборони проти російської військової агресії. Представити тему в Дніпрі запросили інструкторів-парамедиків Медичного батальйону “Госпітальєри”, волонтерський медичний батальйон, що бере участь в бойових діях на Сході України з 2014 року. Всеволод Дорофєєв та Ірина Чергава – добровольці з досвідом надання допомоги пораненим у зоні бойових дій на Донбасі розповіли про те, що за час існування батальйону, було врятовано понад дві тисячі сімсот українських бійців. “Рекорд” – під час боїв за Донецький аеропорт за одну добу бригадами парамедиків було евакуйовано 60 людей. Цього року “Госпітальєри” отримали бюджетне фінансування й стали комунальним підприємством “Госпітальєри Дніпра”, нині вони навчають людей наданню домедичної та першої медичної допомоги потерпілим у різних ситуаціях. Спершу інструктори “Госпітальєрів” розпочали навчання лікарів, співробітників “Муніципальної варти”, далі планують заняття з іншими бюджетниками, зокрема вчителями.

Харків розташований на географічному й ментальному пограниччі, тому тема напрошувалася сама – Ідентичність. Для її розкриття була запрошена Тетяна Гавриш, Почесна консулка Федеративної Республіки Німеччина в Харкові. Пані Тетяна розповіла про досвід Німеччини у перетворенні великих промислових комплексів, які закрилися, у креативні простори та майданчики для соціального підприємництва. Ця практика є актуальною і для Харкова, і для всієї України. Інвестиції впливу та соціальне підприємництво – це підходи, які дозволяють підтримувати організації, що концентруються на позитивному соціальному впливі свого бізнесу, а не лише на генеруванні прибутку. Як приклад, пані Тетяна навела кілька проектів, які вже реалізуються в Україні, зокрема, проект з реновації заводу «Промприлад» у центрі Івано-Франківська та ініціатива Urban Space 100 та 500.

Виступ колсулки вдало доповнив художників: Гамлета Зінковського, Андрія Єрмоленка та Нікіти Тітова, яка проходить в арт-просторі HudpromLoft до 28-го лютого. Виступи художників про їхнє розуміння і виміри ідентичності продовжили поети: Сергій Жадан, Олег Короташ та Артем Полежака.

“Досвід перших двох міст Пограниччя – Дніпра і Харкова довів, що обрана тема дивовижно точно резонує з метою культурної експансії нашого проекту. Глядачі отримують не лише культурний продукт, втілений у поезії та візуальних мистецтвах – плакатах, графіці, рисунку тощо, але й мають змогу проговорювати поряд із авторами ті наріжні думки і теми, які перебувають глибоко у свідомості. Зокрема, лекція воїнів-парамедиків у Дніпрі, чи слова Сергія Жадана про ідентичність у Харкові тому приклад. Рухаємося далі. Проект триватиме ще кілька місяців, і, сподіваюся, люди, які відвідуватимуть наші заходи, отримають спілкування, добрі висновки і позитив”, – ділиться враженнями Олег Короташ, поет, куратор літературної частини проекту “Пограниччя.308”.

Андрій Єрмоленко, художник, ілюстратор, дизайнер, арт-директор видання “Український тиждень” та куратор візуальної частини проекту “Пограниччя.308” підсумовує: “На прикладі Дніпра та Харкова можу констатувати, що експеримент поєднання художньої виставки та літературних читань вдався. Два вида мистецтва підсилили одне одного і глибше розкрили тему пограниччя, і це круто!  Першим художником який відкрив проект був Максим Паленко – один з найкращих книжкових графіків України. Максим тонко розуміє слово і працює з графічними образами, окрім того, він вкладає в кожну ілюстрацію національну ідентичність. В Харкові своєю творчістю поділилися і закликали до діалогу два протилежних за світосприйняттям митця це Гамлет Зіньковський та Нікіта Тітов. Це було наче дві сторони однієї монети: філософська графіка Гамлета і гострий пронизливий плакатний крик Нікіти не залишать байдужими глядача”.

 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: