Уряд закликають активізувати європейські реформи в енергетиці

У Києві відбувся круглий стіл “Імплементація європейських директив з енергетики в українське законодавство”

Щоб належно втілити європейські реформи в українській енергетиці, слід запустити чіткі механізми співпраці між зацікавленими сторонами та контролю імплементації реформ. Про це йшлося під час круглого столу “Імплементація європейських директив з енергетики в українське законодавство”, який відбувся 23 вересня в Києві. Захід провела коаліція громадських організацій “Енергетичні реформи” й Міністерство енергетики та вугільної промисловості за підтримки Європейського Союзу та Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду “Відродження”.

Круглий стіл відбувся відразу після засідання Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства, яке Україна приймала в межах головування в цій організації.

“Попри складні умови, уряд України має продовжити реформи в енергетичному секторі. Вони мають важливе значення – перш за все для безпеки енергопостачання, економічного розвитку та соціальної стабільності. Меморандум про взаєморозуміння, підписаний між Україною та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства в лютому 2014 року, передбачає створення ефективного механізму реалізації Договору про створення Енергетичного Співтовариства. Ключовим елементом є створення робочих груп для розробки законодавства, які включатимуть представників усіх зацікавлених сторін, у тому числі громадянського суспільства й бізнес-асоціацій. Викликає розчарування, що Меморандум поки не втілено повноцінно”, – зауважив директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач. За його словами, нещодавно Секретаріат представив Міненерговугілля проекти законів про ринки електроенергії та газу, сумісні з Третім енергетичним пакетом. Янез Копач закликав відповідні органи невідкладно ініціювати обговорення цих документів з усіма зацікавленими сторонами.

Зі свого боку, заступник директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства Дірк Бушле зосередився на ключових викликах, які стоять перед Україною. Зокрема, він вказав на необхідність якнайшвидше лібералізувати ринки газу й електроенергії, функціонально розділити вертикально інтегровані компанії, а також посилити роль регулятора, незалежність якого постраждала через нещодавню реорганізацію.

Президент аналітичного центру “Діксі Груп” Олена Павленко, яка представляла коаліцію “Енергетичні реформи”, заявила: “Ми починали головування країною, що сумнівалась у членстві в Енергетичному Співтоваристві, не збиралася проводити глибокі реформи й у всьому покладалася на дешевий газ. Сьогодні ми завершуємо головування країною, де народ захистив свій демократичний і європейський розвиток усередині країни й зараз захищає його перед зовнішніми загарбниками. Уже не стоїть питання, проводимо ми європейські реформи, у тому числі в енергетиці, чи ні. Їх чекають від уряду”.

Україна та Енергетичне Співтовариство: час настав?

Контакти:
ГО “Діксі Груп”
Анастасія Єрмакова
067 614 09 83
author@dixigroup.org

 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: