Російській громадськості презентовано публікацію «Україна в Європі: питання і відповіді»

Нещодавно у Москві в залі засідань Вченої Ради Вищої школи економіки відбулися круглий стіл і презентація публікації «Україна в Європі: питання і відповіді» (російською мовою).

Видання було підготовлено за допомогою Міжнародного фонду «Відродження», Фонду Фрідріха Науманна «За свободу» та Національного університету «Києво-Могилянська академія» (НаУКМА).

Автор публікації – професор НаУКМА Олексій Гарань.

Перше, англомовне, видання, здійснене за допомогою цих же фондів, було презентовано у грудні 2009 року у Мюнхені, Кьольні, Берліні і на початку цього року – у Лондоні.

Нове, російськомовне, видання спрямоване, насамперед, на російську аудиторію. Написане вже після обрання президентом Віктора Януковича воно аналізує, зокрема, і нові тенденції в політиці України.

Крім того, на круглому столі обговорювалися наступні питання:

  • Нова влада в Києві: модернізація чи авторитаризм?
  • Маятник зовнішньої політики Києва: між НАТО і Росією.
  • Больові точки російсько-українських гуманітарних відносин.

Після виступу О.Гараня розгорнулася дискусія, яку модерував відомий філософ Ігор Клямкін, директор Інституту соціологічного аналізу та віце-президент фонду “Либеральная миссия” (фонд взяв активну участь в організації цього круглого столу). У дискусії брали участь, зокрема, Віктор Мироненко, керівник Центру українських досліджень Інституту Європи Російської Академії наук; Еміль Паїн, доктор політичних наук, відомий етнополітолог, та Сюзанна Шпан, берлінський політолог, що спеціалізується на Росії, Білорусі та Україні, журналіст «Aussenwirtschaft».

У ході дискусії визначились два основні підходи. Перший наголошував на тому, що в Україні навряд чи вдасться встановити авторитарний режим (Іван Стариков, проф. Академії народного господарства при Уряді РФ), другий – що Україна прямує російським шляхом (Еміль Паїн).

Більшість дискутантів наголошувала, що успіх демократичних перетворень в Україні був би важливим прикладом для Росії. «Помаранчеві» своїм шансом не скористалися, хоча за низкою параметрів Україна все ще лишається плюралістичнішою і ближчою до Європи, ніж Росія, зазначили експерти.

Повний відеозапис круглого столу

Фотографії

Стенограму дискусії буде розміщено на сайті фонду «Либеральная миссия»

Контактна особа: Дмитро Шульга, старший менеджер “Європейської програми”, shulga@irf.kiev.ua // ‘ ); // ]]> Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду //

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: