Оголошено переможців Всеукраїнського конкурсу карикатур на тему прав людини

У межах Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини “Docudays UA” відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу карикатур на тему прав людини

У межах Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини “Docudays UA” відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу карикатур на тему прав людини. Цього року захід був присвячений проблемам свободи слова, мирних зібрань та асоціацій в Україні. Проект реалізували Асоціація карикатуристів і Українська Гельсінська спілка з прав людини за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

У конкурсі взяли участь 278 малюнків, з яких журі обрало чотирьох переможців:
– 1 місце: Дмитро Скаженик (Маріуполь);
– 2 місце: Віктор Савілов (Донецьк);
– 3 місце: Іван Дутка (Калуш) та Леонід Сторожук (Харків).

Заохочувальні призи отримали: Юрій Артюх (Київ), Василь Вознюк (Житомир), Олександр Дубовський (Дніпропетровськ), Михайло Маєвський (Кіровоград), Олександр Манастирський (Київ), Олексій Кустовський (Вишневе Київської області), Даніїл Кузнецов (Біла Церква), Вадим Шевченко (Київ), Олена Цуранова (Київ).

Спеціальний приз від Асоціації карикатуристів: Володимир Адамович (Херсон).

Спеціальна відзнака від партнерства “Новий громадянин”: Михайло Маєвський (Кіровоград).

Автори отримали від організаторів грошові премії.

До журі конкурсу увійшли: Світлана Заліщук (координатор громадської ініціативи “Новий громадянин”, Київ), Юрій Луканов (голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки), Тетяна Мазур (менеджер “Міжнародної амністії в Україні”, Київ), Вікторія Сюмар (виконавчий директор Інституту масової інформації, Київ), Володимир Яворський (виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, Київ, голова журі).

Під час церемонії нагородження Володимир Яворський зазначив: “Теми “Свобода слова, мирних зібрань та асоціацій” не випадково було обрано ключовими. Адже порушення свободи мирних зібрань у 2010 році були значно більшими, ніж за 2005-2009 роки разом! Українські та міжнародні експерти відзначають, що в країні помітно погіршилась ситуація зі свободою вираження поглядів. Було зафіксовано багато фактів замовчування або перекручення соціально важливої інформації, маніпуляцій у новинах, поширення провладного замовлення, обмеження опозиції у доступі до ефіру. Також посилився тиск на журналістів та цензура журналістських матеріалів”.

“Протидіяти такій ситуації можна багатьма способами. Одним із них є проведення конкурсу карикатур, оскільки через гумор та сатиру можна висміювати та критикувати ситуацію”, – додав він.

І місце

 

ІІ місце

 

ІІІ місце (1)

 

ІІІ місце (2)

Контакти: Костянтин Казанчев, (044) 578 04 82, 063 578 04 82, kazanchev@ukr.net

***

Програма “Верховенство права” підтримує організації громадянського суспільства, діяльність яких спрямовано на захист прав людини й основоположних свобод, а також сприяє підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному та місцевому рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: