Підготовано комплексний законопроект із протидії дискримінації

Коаліція з протидії дискримінації, що об'єднує понад 20 громадських організацій, підготувала комплексний законопроект “Про захист від дискримінації”

Коаліція з протидії дискримінації, що об’єднує понад 20 громадських організацій, підготувала комплексний законопроект “Про захист від дискримінації”. Про це повідомили учасники прес-клубу, що відбувся 21 липня в Києві. Захід організував Міжрегіональний центр ЛГБТ-досліджень “Донбас-СоцПроект” у межах проекту “Антидискримінаційна дія – на шляху до змін: розробки, популяризація, промоція” за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

“Запропонований список захищених законом дискримінаційних ознак безпрецедентно широкий. У цьому переліку 22 позиції, у тому числі й сексуальна орієнтація. Якщо законопроект буде ухвалено парламентом (а сумнівів у цьому немає), то це виведе Україну на передові позиції в Європі”, – сказав лідер Гей-Форуму України Святослав Шеремет.

“Розроблений нами документ повністю відповідає вимогам, які висуває до України Євросоюз. Демократичне суспільство – це таке суспільство, у якому інтереси більшості органічно поєднано з захистом прав меншості”, – зазначила керівниця програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко.

Член президії Антифашистського комітету України Олександр Найман підкреслив, що нині однією з проблем у сфері боротьби з дискримінацією є невизначеність щодо того, хто саме уповноважений здійснювати офіційну експертизу стосовно наявності закликів до національної чи релігійної ворожнечі. Це, за його словами, веде до складнощів із застосуванням у судах 161-ї статті Кримінального кодексу – єдиної “антидискримінаційної” статті кримінального законодавства України.

Представниця буковинської організації “Права людини” Гюльнар Назарова зауважила: “Нам важливо ввести в правовій і публічний обіг такі нові для нас поняття, як ейблізм (дискримінація людей на підставі обмежених фізичних можливостей), ейджизм (дискримінація за віковою ознакою), лукізм (дискримінація на підставі зовнішнього вигляду людини)”.

У квітні Президент Віктор Янукович підписав указ, яким затвердив Національний план дій із виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. Цим планом передбачено запровадження національної Стратегії боротьби з дискримінацією. Синхронно з підписанням президентського указу створено Коаліцію з протидії дискримінації.

Контакти: Міжрегіональний центр ЛГБТ-досліджень “Донбас-СоцПроект”, (066) 841 79 98, kasianczuk@rambler.ru

***

Програма “Верховенство права” підтримує організації громадянського суспільства, діяльність яких спрямовано на захист прав людини й основоположних свобод, а також сприяє підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному й місцевому рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: