Україна запропонувала проекти з розвитку Дунайського регіону

У Києві відбулося перше засідання Координаційного центру з провадження діяльності, пов’язаної з участю України в реалізації Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону

14 жовтня в Києві відбулося перше засідання Координаційного центру з провадження діяльності, пов’язаної з участю України в реалізації Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону. До складу центру входить Робоча група з питань розвитку Дунайського регіону, яку створила Громадська експертна рада при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС. Діяльність Робочої групи відбувається в межах проекту “Інформування й активізація участі громадськості у формуванні Національного плану дій щодо Європейської стратегії для Дунайського регіону”, який здійснює МБО “Екологія-Право-Людина” за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”.

Заступник Міністра економічного розвитку й торгівлі України, заступник голови Координаційного центру Володимир Бандуров запропонував критерії для відбору українських проектів: реалістичність, пов’язаність із іншими проектами ЄС, загальнодунайський контекст.

Найбільшу підтримку отримали проекти, пов’язані з Річковими інформаційними системами та збиранням відходів із суден на Дунаї.

Гостра дискусія точилася навколо автобану Одеса – Рені. По цьому маршруту пропонується побудувати “приватну” дорогу. При цьому “Укравтодор” виступив категорично проти передачі в концесію державних доріг.

Болградську парогазову електростанцію відзначили як проект, що зможе бути ефективним лише за умови розвитку інших енергетичних проектів, зокрема проекту “Solar”, який передбачає встановлення сонячних колекторів в Одеській області.

Кілька разів ішлося про екологічні ризики у проекті добудови Ніжньодністровської ГАЕС. Проект поставили “під питання”.

Під час обговорення запропоновано доручити Міністерству освіти й науки, молоді та спорту України залучити транспортні виші Ізмаїлу до міжнародної перепідготовки й обміну студентами – майбутніми річниками. Усім міністерствам дали завдання визначити остаточний перелік пріоритетних проектів, надати Мінекономіки копії наказів про призначення відповідальних за кожний проект (напрям), а також підготувати презентації проектів.

МБО “Екологія-Право-Людина”
(032) 24 33 888
epac@mail.lviv.ua

***

Мета Європейської програми – сприяти європейській інтеграції України шляхом фінансової й експертної підтримки громадських ініціатив.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: