Парламент закликають підтримати урядовий законопроект про ОСББ

Громадські організації закликають народних депутатів підтримати законопроект №8474 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”

Громадські організації закликають народних депутатів підтримати законопроект №8474 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”. Про це активісти заявили на прес-конференції, яка відбулася 22 лютого в Києві. Захід організувала Громадянська мережа “Опора” за підтримки програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

Водночас громадські активісти зазначили, що з ухваленням цього закону не зникнуть усі перешкоди, адже багато проблем житлово-комунального господарства (ЖКГ) потребують системного вирішення, до того ж, значною мірою все залежить від виконання рішень.

У разі ухвалення законопроекту №8474 Верховною Радою 23 лютого громадськість очікує, що:
· власники житлових і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку як співвласники спільного майна матимуть рівні права й обов’язки;
· буде скасовано штучний поділ власників приміщень у багатоквартирному будинку, де створено ОСББ, на повноправних членів і неповноправних “нечленів” об’єднання через усунення категорії членства в ОСББ;
· земельну ділянка під багатоквартирним будинком буде віднесено до переліку майна, яке без будь-яких додаткових формальних дій визнається спільною власністю власників житлових і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку;
· поняття “балансоутримання” стосовно ОСББ буде замінено на більш відповідний термін “управління будинком”;
· буде врегульовано питання самостійного забезпечення об’єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків із виробниками та виконавцями житлово-комунальних послуг;
· ОСББ сплачуватимуть за холодну та гарячу воду, теплову й електричну енергію, природний газ, комунальні послуги й послуги з утримання будинків за цінами (тарифами), встановленими для населення;
· пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг поширюватимуться також на внески (платежі) співвласників, що сплачуються в ОСББ.

За словами керівника житлово-комунальних програм ГМ “Опора” Тетяни Бойко, законопроект не є ідеальним, бо він не вирішить геть усіх проблемних питань ОСББ. Зокрема, за її словами, невирішеним залишається питання доступу до інформації про співвласників багатоквартирного будинку, платною залишається реєстрація ОСББ, не до кінця зрозуміло, яким чином будуватимуться відносини ОСББ з підприємствами, що надають послуги з водопостачання, гарячого водопостачання й опалення.

“Очевидно, щось “випало по дорозі”, а щось необхідно врегульовувати через інші законодавчі акти. Ми дуже сподіваємося, що цей законопроект буде прийнято нардепами в неспотвореному вигляді, а Президент його підпише. А тим часом потрібно розпочинати підготовку нових змін до законодавчих актів для вирішення тих проблем, які залишилися поза увагою законопроекту №8474”, – сказала експерт.

Директор програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження” Олексій Орловський зазначив: громадянське суспільство чудово розуміє, що ухваленню нового законодавства, яке би повною мірою відповідало інтересам ОСББ, часто заважають особисті інтереси окремих посадовців, забудовників, приватних ЖЕКів тощо, які дуже активно лобіюють в органах влади. “Ми свідомі, що ухвалення законопроекту №8474 лише в мінімальному обсязі вирішить нагальні проблеми ОСББ. Зі свого боку Міжнародний фонд “Відродження” готовий і надалі забезпечувати експертну, організаційну та фінансову підтримку ініціатив, спрямованих на практичне розв’язання тих проблем, що є в житлово-комунальній, а також інших суміжних сферах, на яких наголошують представники інститутів громадянського суспільства”, – заявив він.

Заступник голови ВГО “Спілка власників житла України” Михайло Березовчук наголосив, що найближчим часом у закон про ОСББ слід внести такі норми:
• неможливість постачальника комунальних послуг, якого ОСББ визначило їх виконавцем, відмовитися діяти в цьому статусі й укладати прямі договори зі співвласниками;
• до моменту оформлення права власності на прибудинкову територію будь-які юридичні дії з нею заборонено;
• укладення між управителем, власником житла й ОСББ тристороннього договору;
• заборона незаконної відмови об’єднанню у прийнятті свого будинку в управління (утримання);
• можливість отримувати інформацію щодо переліку власників приміщень.

Громадянська мережа “Опора”
Ірина Пушкар
(044) 286 26 70
irynapushkar@opora.org.ua

***

Мета програми “Громадянське суспільство та належне врядування”  – запровадження сталого діалогу громадянського суспільства з владою в тих сферах реформ, які можуть сприяти розвитку громадянського суспільства, через участь основних зацікавлених сторін у прийнятті та моніторингу виконання рішень органів влади на всіх рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: