Програми реформування ЖКГ в містах Південної України переважно декларативні й неконкретні

У Херсоні відбувся круглий стіл “Моніторинг реформування житлово-комунального господарства. Погляд із Херсона”

21 травня в Херсоні відбувся круглий стіл “Моніторинг реформування житлово-комунального господарства. Погляд із Херсона”. Захід провели ХМГО “За майбутнє Херсона”, Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень і ХОО Комітету виборців України за підтримки програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

За словами експертів, місцеві програми реформування ЖКГ мають серйозний недолік: у них немає показників, тобто запланованих практичних результатів, яких має бути досягнуто. Крім того, у програмах не відображено фінансування, необхідного для їх виконання. Без цього дуже складно оцінити програму.

Фахівці відзначили діяльність Херсонського водоканалу в минулому році. Було проведено серйозну модернізацію обладнання, значно розширено зону цілодобового водопостачання. Одначе така ситуація далеко не в усьому міському господарстві, окремі пункти програми не тільки не виконують – влада діє всупереч її положенням. Так, проголосивши необхідність створення конкурентного середовища в галузі, Херсонський міськвиконком взагалі перестав проводити конкурси з відбору підприємств для обслуговування житлового фонду. Декларуючи “відкритість, громадський контроль, прозорість та участь громадян у прийнятті рішень із питань реформування й розвитку житлово-комунального господарства”, керівництво міста, за словами експертів, фактично ігнорує ініціативу громадян, усуває їх від прийняття рішень і контролю за їх впровадженням.

Фахівці відзначили, що значна частина чинних програм реформування ЖКГ, прийнятих у громадах Південної України, мають декларативний характер. Причина цього передусім у відсутності механізмів їх реалізації, тобто місцевих нормативно-правових актів, які б прописували порядок реалізації певних розділів програм. Один із таких НПА, підготовлений громадськістю Херсона, уже пройшов обговорення на профільній депутатській комісії та рекомендований для прийняття на сесії міської ради.

Керівник міської Асоціації ОСББ Юрій Трегубко розповів, що голів товариств співвласників залучали до розробки програми й навіть обіцяли включити в неї їхні пропозиції. Одначе, прочитавши затверджений документ, представники ОСББ побачили в ньому пункти, які явно суперечили тим, що пропонували вони. Так само Юрій Трегубко повідомив, що керівництво міста абсолютно нічим не допомагає товариствам співвласників, хоча й декларує це.

Наприкінці круглого столу було зачитано резолюцію, яку учасники підтримали:
1. Створити громадську Робочу групу, до якої могли б увійти як представники влади, так і незалежні експерти.
2. Робочій групі систематизувати й доопрацювати всі пропозиції, які було озвучено під час круглого столу, відредагувати та презентувати їх.
3. Рекомендувати Херсонській міській раді внести пропозиції до тексту програми.
4. Підготувати перелік необхідних для розробки та прийняття НПА.
5. Пропозиції, які мають загальне значення та є актуальними і для інших громад України, рекомендувати для розгляду в інших територіальних громадах і на рівні центральної виконавчої влади.

ХМГО “За майбутнє Херсона”
(0552) 26 31 46
future_of_kherson@ukr.net

***

Мета програми “Громадянське суспільство та належне врядування”  – запровадження сталого діалогу громадянського суспільства з владою в тих сферах реформ, які можуть сприяти розвитку громадянського суспільства, через участь основних зацікавлених сторін у прийнятті та моніторингу виконання рішень органів влади на всіх рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: