Правові проблеми ромів Одещини

Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України” підбила підсумки проекту “Посилення правових можливостей ромів Бессарабії”

Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України” підбила підсумки проекту “Посилення правових можливостей ромів Бессарабії”, який здійснювала впродовж січня-червня на Одещині спільно з місцевими ромським організаціями (Одеський обласний Ромський конгрес, Асоціація циган Татарбунарського району). Проект підтримували програми “Рома України” та “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”, а також Головне управління юстиції в Одеській області та його територіальні підрозділи.

Завдяки діяльності Центру права в місті Татарбунари понад 170 ромів отримали безоплатну правову допомогу щодо отримання ідентифікаційних документів, 15 із них такі документи (паспорти, свідоцтва про народження) вже отримали. Крім того, значний ефект дали групові виїзні зустрічі з представниками ромських громад. Загалом було проведено 8 таких зустрічей у Татарбунарському, Саратському та Кілійському районах. У них узяли участь понад 100 людей.

Як показали результати проведеного моніторингу, ще близько 30% ромів Одеської області не мають ідентифікаційних документів або мають проблеми з їх отриманням (відновленням). Переважна більшість ромів вирішують (чи схильні вирішувати) свої проблеми через авторитетних членів ромської громади чи ромські НУО. До органів державної влади з цих питань роми звертаються значно рідше, в основному через недовіру до таких інституцій.

Результати експертного опитування формальних і неформальних лідерів ромських громад, опитування ромського населення, спілкування з ромами під час освітніх зустрічей, статистика звернень по правову допомогу окреслили ще одну проблему – порушення прав ромів працівниками міліції. Так, з опитаних ромів на це вказали майже 70%. Серед порушень домінують вимагання грошей, застосування насильства, побиття та погрози, безпідставне проведення обшуку житла чи автотранспорту. Серед місць найчастіших порушень вказували ринки, передусім одеський промринок “7-й кілометр”.

За словами експертів, системне вирішення зазначених питань неможливе без конструктивної співпраці ромських об’єднань і правозахисних організацій з активним залученням органів влади регіонального та національного рівня. Одним із головних напрямів роботи, на думку фахівців, має стати запровадження позитивної дискримінації, тобто полегшення процедури отримання ідентифікаційних документів представниками ромського населення. Водночас пропонується вести постійну роботу з підвищення правової культури та правової грамотності ромського населення та спонукати ромів самостійно вирішувати правові проблеми в законний спосіб.

Моніторинговий звіт “Проблеми ромів Одеської області при отриманні ідентифікаційних документів та здійсненні реєстраційних процедур”

Одеська обласна організація
ВГО “Комітет виборців України”
(048) 716 40 18
odesakvu@ukr.net

***

Мета програми “Рома України” – сприяти інтеграції ромів в українське суспільство шляхом покращення рівня освіти, доступу до послуг охорони здоров’я, захисту прав, а також побудови лідерства та спроможності ромської молоді.

Мета програми “Верховенство права” – підтримати ініціативи громадянського суспільства, спрямовані на захист прав людини й основоположних свобод, сприяти підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному та місцевому рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: