Найбільше багаторазових віз мешканцям Одещини видає Польща

За словами фахівців, ситуація з видачею віз країнами Шенгенської зони на Одещині стабільна

На Одещині лідером за кількістю багаторазових віз, виданих українським громадянам, є Генеральне консульство Польщі. У серпні 2013 року було видано 452 багаторазові візи з 2300, у вересні – 496 із 2500. Про це йшлося 29 листопада на круглому столі в Одесі, який провела Одеська філія Національного інституту стратегічних досліджень спільно з ГО “Сприяння міжкультурному співробітництву” в межах моніторингу, який здійснює Всеукраїнський консорціум “Європа без бар’єрів” за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”.

За словами фахівців, ситуація з видачею віз країнами Шенгенської зони на Одещині стабільна. При загальному збільшенні кількості виданих віз не зафіксовано суттєвого збільшення видачі багаторазових віз.

Незважаючи на проголошену уніфікацію вимог до документів для аплікантів, консульства вимагають різні списки документів, називаючи їх усі обов’язковими, не поділяючи на основні й додаткові. Крім того, є відмінності у списках документів, які вимагають консульства та візові центри цих країн.

На думку експертів, наявність візових центрів – суперечливе питання. З одного боку, це призвело до збільшення вартості візи через необхідність сплачувати додатковий сервісний збір, з іншого – у випадку, наприклад, Німеччини це дає змогу не витрачати часу та грошей для поїздки в Київ, а у випадках Греції та Польщі – змогу подати документи у зручний час.

Дослідження не виявило випадків некоректного поводження працівників консульських установ або візових центрів з аплікантами.

Інтерв’ю з аплікантами підтвердили загальний низький рівень обізнаності українських громадян щодо візової політики, процедур, типів віз і своїх прав на апеляцію. Крім того, більшість аплікантів не знає особливостей використання багаторазових віз і різниці між терміном дії візи та терміном перебування у країні.

Найбільш вимогливим із погляду кількості документів є візовий центр Німеччини. При цьому вимоги чітко прописано, завдяки чому серйозного невдоволення громадян не зафіксовано.

Позитивною тенденцією всіх візових установ є досить короткий термін видачі візи з дня аплікації, а також невелика частка відмов.

Моніторинг охоплював візову практику Генеральних консульств Греції та Польщі в Одесі, а також візових центрів Греції, Польщі й Німеччини.

Методика дослідження передбачала локальне спостереження за роботою установ, глибинне інтерв’ю з генеральними та візовими консулами Греції та Польщі, опитування біля виходу з консульської установи чи візового центру заявників (по 60 осіб на країну). Опитування тривало з 23 вересня по 28 жовтня. Дослідження було спрямовано на індивідуальних заявників (незалежно від мети подорожі), без урахування групових заявок.

Повна версія дослідження

Контакти:
ГО “Сприяння міжкультурному співробітництву”
Ганна Шелест
050 333 60 58
ngo-pic@ukr.net
annashelest@ukr.net

***

Європейська програма Міжнародного фонду “Відродження” сприяє європейській інтеграції України через поєднання зовнішних вимог Європейського Союзу, які випливають із підписаних міжнародних домовленостей, з підтримкою їх відстоювання та просування з боку українського громадянського суспільства, громадських організацій, які працюють заради утвердження європейських цінностей відкритого суспільства в Україні.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: