Сільських голів вчили користуватись будівельним законодавством

Світлана Дронік, голова Обласного об'єднання громадян "Усвідомлений вибір народу", опублікувала статтю за підсумками навчання для сільських голів Лебединщини з питань будівництва в сільській місцевості

Світлана Дронік, голова Обласного об’єднання громадян “Усвідомлений вибір народу”, опублікувала на порталі “Правовий простір” статтю за підсумками навчання для сільських голів Лебединщини з питань будівництва в сільській місцевості. Громадська організація координує роботу Центру правової інформації та консультацій у Сумах, який працює за підтримки програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження”.

Сільських голів вчили користуватись будівельним законодавством
Світлана Дронік

Як бути з самочинним будівництвом, що таке відумерла спадщина та як місцевій громаді взяти на облік безхазяйне майно – нюанси вирішення цих життєвих проблем вивчали 23 голови сільських рад Лебединського району Сумщини.

23 липня у місті Лебедин за ініціативи Центру правової інформації та консультацій при обласному громадському об’єднанні «Усвідомлений вибір народу» відбувся круглий стіл – навчання голів сільських рад Лебединщини з питань будівництва в сільській місцевості. У заході взяли участь 23 голови сільських рад, заступник голови райдержадміністрації Іван Легкий, керуюча справами виконавчого комітету районної ради Ганна Полова, начальник міськрайонного управління юстиції Іван Коваленко, начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури райдержадміністрації Віктор Химич. Безпосередньо навчання провів завідуючий юридичним відділом Державної будівельно-архітектурної інспекції в Сумській області Юрій Домашенко. Він довів до відома учасників заходу про нормативну базу, яка задіяна в документальному оформленню забудови, введенню в експлуатацію нерухомості, узаконення самовільно збудованих будівель.

На електронних носіях учасникам заходу були роздані роз’яснення щодо процедур отримання документів, необхідних відповідно до законодавства для здійснення будівництва об’єктів та збірник відповідей на питання щодо будівництво як законної процедури.

Оскільки серед учасників круглого столу були присутні люди, які у повсякденній праці постійно стикаються з проблемами, пов’язаними з законодавчими нюансами поводження з об’єктами будівництва та нерухомості, то й питання їх турбували суто практичні. Наприклад, про самочинне будівництво та прийняття в експлуатацію самочинно збудованих будинків. Фахівці пояснили, що на даний час законодавством не врегульовано це питання. Наказ № 95 від 19.03.2013 року «Про затвердження порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних житлових будинків», яким нещодавно керувалися в частині регулювання цього питання, втратив чинність. Тому всі питання, які пов’язані з самочинним будівництвом треба вирішувати у судовому порядку. Йшлося про узаконення безхазяйного нерухомого майна. У якості рекомендації прозвучало наступне: необхідно керуватися статтею 335 Цивільного Кодексу України. Набуття права власності на безхазяйну річ. Отже, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність. Безхазяйні рухомі речі можуть набуватися у власність за набувальною давністю, крім випадків, встановлених статтями 336, 338, 341 і 343 ЦК України.

Також цікавила процедура визнання спадщини відумерлою. Представники райдержадміністрації, органів юстиції та Державної архітектурної будівельної інспекції порадили діяти за наступним порядком. Отже, відповідно до ст. 274 Цивільного процесуального кодексу від 18.03.2004 року (ЦПК) заява про визнання спадщини відумерлою у випадках, встановлених ЦК, подається до суду органом місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Окрім того, відповідно до ст. 276 ЦПК суд відмовляє у прийнятті заяви про визнання спадщини відумерлою, якщо орган місцевого самоврядування подасть заяву до закінчення одного року з часу відкриття спадщини. Відповідно до ст. 275 ЦПК у заяві про визнання спадщини відумерлою повинно бути наведено відомості та докази про час і місце відкриття спадщини, про майно, що становить спадщину, а також докази, які свідчать про належність цього майна спадкодавцю (витяги з реєстрів, документи, які знаходилися в помешканні померлого), про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом або про усунення їх від права на спадкування, або про неприйняття ними спадщини, або про відмову від її прийняття. Факт смерті і час відкриття спадщини підтверджуються свідоцтвом органу реєстрації актів цивільного стану про смерть спадкодавця. За клопотанням заявника суд може сприяти у встановленні необхідних фактів та витребуванні доказів. Окрім того, певні обставини цілком можливо доводити шляхом допиту свідків, особливо сусідів — наприклад, про належність певної речі померлому, про те, що померлий проживав сам тощо. Суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні або усунені від права на спадкування, або не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини. У рішенні необхідно зазначити склад майна, що переходить у власність територіальної громади.

Обговорення відповідей відбувалося активно за участі усіх присутніх, тому можна розраховувати на те, що отримані поради дійсно універсальні та корисні, бо перевірені на досвіді. Після навчання сільські голови зауважили, що отримана інформація допоможе їм у повсякденній роботі, скоротить витрати часу на самостійний пошук варіантів вирішення проблем, додасть професіоналізму у роботу органів місцевого самоврядування.

Контакти:
Обласне об’єднання громадян
“Усвідомлений вибір народу”
Світлана Дронік
066 58 06 881

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: