Дискусія у Варшаві про Вищий антикорупційний суд

Фундація DEJURE запрошує відвідати міжнародну дискусію, присвячену підсумкам створення й відбору суддів Вищого антикорупційного суду в Україні, що відбудеться 27 вересня 2019 року в рамках конференції The Human Dimension Implementation Meeting 2019 у Варшаві (Польща).

Під час дискусії будуть обговорюватись такі питання:

  • Як конкурс до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) відрізнявся від інших процедур добору суддів в Україні?

  • Чи забезпечила участь міжнародних експертів доброчесний суддівський корпус ВАКС?

  • Які висновки були зроблені за результатами відбору суддів до ВАКС та чи може бути використана застосована модель добору суддів в контексті майбутніх реформ в України та закордоном?

Коли: П’ятниця, 27 вересня 2019, 08:15

Де: Варшавський національний стадіон, кімната 1

Захід проводитиметься англійською мовою. Синхронний переклад на російську мову буде забезпечено.

Організатори також забезпечують легкі закуски.

Спікери:

  • Андрій Козлов, Ексчлен Вищої кваліфікаційної комісії суддів України
  • Олена Танасевич, Голова Вищого антикорупційного суду
  • Клеменс Мюллер, Старший антикорупційний радник Європейської антикорупційної ініціативи в Україні
  • Андрій Химчук, Юрист ГО «Фундація DEJURE»

Модеруватиме дискусію виконавча директорка ГО «Фундація DEJURE» Ірина Шиба.

7 червня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про Вищий антикорупційний суд», створивши спеціалізований суд для розгляду кримінальних справ, що стосуються корупції топ-посадовців. Закон також передбачив безпрецедентну для України особливість добору суддів — створення Громадської ради міжнародних експертів, спеціального органу, що складається з відомих міжнародних експертів, який покликаний допомагати Вищій кваліфікаційний комісії суддів України в прийнятті рішень щодо суддів.

ГРМЕ має повноваження «заблокувати» кандидата на посаду судді ВАКС у разі наявності обґрунтованих сумнівів щодо його/її доброчесності чи професійності. Така процедура добору з визначальною роллю міжнародних експертів була ключовою вимогою громадянського суспільства та партнерів України, та була покликана гарантувати незалежний та неупереджений добір суддів.

За результатами конкурсу, який відбувався з серпня 2018 року по квітень 2019 року, 38 із 343 кандидатів були призначені суддями ВАКС. Суд розпочав свою роботу на початку вересня 2019 року.

Захід організовано в рамках проекту «Підтримка незалежної та ефективної роботи Вищого антикорупційного суду» за підтримки Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні (EUACI) та Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: