Нове дослідження розкриває реальну практику прокурорів на стадії досудового розслідування

11 жовтня унікальне масштабне дослідження про реальну практику прокурорів на стадії досудового розслідування стало публічним. Дослідження «Роль прокурора на досудовій стадії кримінального процесу» за ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» протягом 2016-2017 років проводила група з 18 дослідників. Вони вивчили реальну практику прокурорів, її ефективність та відповідність законодавству і міжнародним стандартам на основі внутрішніх даних правоохоронної системи.

11 жовтня унікальне масштабне дослідження про реальну практику прокурорів на стадії досудового розслідування стало публічним. Дослідження «Роль прокурора на досудовій стадії кримінального процесу» за ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» протягом 2016-2017 років проводила група з 18 дослідників. Вони вивчили реальну практику прокурорів, її ефективність та відповідність законодавству і міжнародним стандартам на основі внутрішніх даних правоохоронної системи. 

Дослідники опитали 503 прокурора, провели 7 фокус-груп з прокурорами, адвокатами, слідчими суддями, керівниками слідчих підрозділів Національної поліції у п’яти областях (Дніпропетровській, Львівській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій) та місті Києві. А також проаналізували тисячі сторінок документів та статистику Генпрокуратури за 2013-2016 роки. 

Результати дослідження засвідчили, що ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу у 2012 році не призвело до реальної зміни системи кримінальної юстиції на стадії досудового розслідування. Повний текст дослідження та інфографіки українською й англійською мовами можна завантажити.

Автори дослідження: 

  • Роман Романов, директор програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження»;
  • Юрій Бєлоусов, кандидат соціологічних наук, голова правління гроадської організації «Експертний центр з прав людини»;
  • Володимир Сущенко, кандидат юридичних наук, доцент, виконавчий директор Центру «Дослідження проблем верховенства права та його втілення в національну практику України», Національний університет «Києво-Могилянська академія»;
  • Володимир Венгер, кандидат юридичних наук, науковий співробітник Центру «Дослідження проблем верховенства права та його втілення в національну практику України», Національний університет «Києво-Могилянська академія»;
  • Вікторія Мітько, адвокатка;
  • Андрій Орлеан, доктор юридичних наук, доцент, провідний науковий співробітник юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, експерт Експертного центру з прав людини.

Для додаткових коментарів щодо результатів дослідження, журналісти можуть звернутись до авторів, надіславши запит на voloshenko@irf.kiev.ua.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: