АНОНС: доступ до знеболення

Крок назустріч: врегульовано питання забезпечення доступу до знеболення важкохворих пацієнтів в Україні.

Крок назустріч: врегульовано питання забезпечення доступу до знеболення важкохворих пацієнтів в Україні.

Нарешті затверджено наказ МОЗ України, який дасть змогу медичному персоналу в повній мірі використовувати прогресивні норми забезпечення знеболенням паліативних пацієнтів в Україні.

Прес-конференція відбудеться у понеділок 14 вересня о 12.30 у прес-центрі інформаційної агенції  УНІАН (м.Київ, вул. Хрещатик, 3).

Учасники прес-конференції:

  1. Ксенія Шаповал –  менеджер напрямку наркополітики  програмної ініціативи “Громадське Здоровя”, Міжнародного Фонду “Відродження”.
  2. Василь Кравченко  – в.о. начальника медичного департаменту МОЗ України.
  3. Олег Дзісяк – голова служби з контролю за наркотиками України.
  4. Василь Мельничук – підполковник МВС України, начальник відділу легального обігу наркотиків Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України.

Прийнятий нещодавно Наказ МОЗ #494 “Про деякі питання придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропними речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я” пройшов довгий шлях погодження з Міністерством внутрішніх справ, Державною службою з контролю за наркотиками та Міністерством охорони здоров’я, завершивши 2-річну роботу по подоланню нормативної колізії у сфері регулювання обігу контрольованих препаратів, зокрема сильних знеболювальних в Украіні.

Система обігу контрольованих препаратів в Украіні було змінено іще в 2013 році. 13 травня 2013 року було затверджено постанову КМУ #333; але відповідність профільних наказів, зокрема МОЗ України, потребували доопрацювання. Це призвело до того, що половина медичних працівників в країні працювали за застарілими нормативно-правовими документами, а інша частина за новими нормами.

Затвердження наказу #494 надасть змогу медичному персоналу в повній мірі використовувати прогресивні механізми та норми із забезпечення знеболенням паліативних пацієнтів. Зокрема, рішення про призначення опіоідних анальгетиків більше не прийматиметься комісійно, таке рішення про призначення знеболення приймає лікуючий лікар самостійно; є можливість забезпечувати важкохворих пацієнтів запасом сильнодіючих знеболювальних засобів на період до 15 діб.

Завдяки прийнятому наказу №494, система обігу підконтрольних препаратів в Украіні стала однією з найдемократичніший на пострадянському посторі. Норми затверджені у наказі визнають права лікаря на самостійне прийняття рішення та забезпечують права пацієнта на доступ до якісного знеболення.” – заявила Ксенія Шаповал, менеджер напрямку наркополітики, програмної ініціативи “Громадське Здоровя”, Міжнародного Фонду “Відродження”.

Захід відбувається за підтримки програми “Громадське Здоров’я” Міжнародного Фонду “Відродження”.

Акредитація для ЗМІ:

+38067 4465330 – Анастасія Безверха

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: