Українці зможуть побудувати успішну країну подорожуючи та вивчаючи життя в країнах ЄС

Офіс зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі (далі – Офіс) продовжує роботу щодо досягнення мети – отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Експерти з ГО Європа без бар’єрів, СЕДОС, Реанімаційного Пакету Реформ та журналіст Європейської Правди об’єднали свої зусилля під час робочого візиту до Брюсселю з 3 по 6 липня 2016 р.

Офіс зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі (далі – Офіс) продовжує роботу щодо досягнення мети – отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Експерти з ГО Європа без бар’єрів, СЕДОС, Реанімаційного Пакету Реформ та журналіст Європейської Правди об’єднали свої зусилля під час робочого візиту до Брюсселю з 3 по 6 липня 2016 р. Саме цими днями Рада ЄС, Європейський Парламент та Єврокомісія вирішують питання процедури надання Україні безвізового статусу. Експерти зустрічаються з дипломатами країн-членів ЄС та представниками європейських інституцій, а також беруть участь у спільних заходах з експертами, журналістами та широкою аудиторією зацікавленою питаннями розвитку відносин України з ЄС.

4 липня Офіс спільно з Центром Мартенса організував конференцію на тему «Візова лібералізація ЄС. Випробовуючи міграційну політику України» (EU Visa Liberalisation. Testing Ukraine’s Migration Policy). У заході взяли участь близько 70 учасників.

Дослідники Катерина Кульчицька (ГО Європа без бар’єрів) та Андрій Солодко (Центр СЕДОС) презентували основні висновки та рекомендації на основі проведеного дослідження «Реформування міграційної політики: прокладаючи шлях до співробітництва Україна – ЄС» (Reforming Migration Policy: Paving the Way for EU – Ukraine Cooperation):

1.Україна повинна розпочати використовувати індивідуалізований підхід відповідно до різних міграційних груп. Європейський Союз повинен активно долучатися до розробки комплексної міграційної політки для України, враховуючи власну експертизу та ресурси у даному питанні.

2. Посилення співпраці між правохоронними органами України та країн-членів ЄС з метою обміну даними, забезпечення інтегрованого управління, захисту зовнішніх кордонів (разом з прикордонною службою), у роботі з біженцями та особами, які шукають притулку, а також у боротьбі з нерегулярною міграцією.

3. Безвізовий режим повинен бути наданий Україні. Це сприятиме розвитку ефективної, узгодженої та комплексної міграційної політики в Україні, що дозволить забезпечити дієві міграційні процеси в країні, забезпечити стабільність, та на останок сприятиме загальній безпеці на східному кордоні ЄС.

Александра Стіглмайер, представниця Ініціативи Європейської Стабільності розпочала конференцію з безпосередньої розмови щодо перепон на шляху України в отриманні безвізового режиму з ЄС найближчим часом. Серед зазначених – це міграційна криза в ЄС, кількість громадян балканських країн, які шукають притулку на території ЄС, а також той факт, що ЄС розглядає надання безвізового статусу не тільки Україні, а й одночасно Туреччині, Косово та Грузії. Населення цих країн складає біля 130 млн. громадян. Окрім цього, Україна є країною, в якій триває війна. Попри це, експертка висловила впевненість, що Україна все ж таки отримає безвізовий режим. Для того, щоб це сталося в стислі терміни і введення було ефективним необхідно врахувати декілька аспектів. Перш за все,Україні варто більше інтегрувати внутрішньо переміщених осіб. Важливо проаналізувати ситуацію щодо українських громадян, які шукають притулку в ЄС. Відповідно потрібно створити необхідні умови, щоб громадяни прагнули залишатися у своїй країні. На останок, органи влади України повинні працювати з відповідними органами влади країн ЄС, щоб відповісти на їхні застереження та побоювання стосовно наслідків надання Україні безвізового режиму.

Віт Новотний, експерт Центру Мартенса, поділився своєю думкою чому ЄС варто надати безвізовий режим Україні. Він зауважив, що наразі, українці, переважним чином, не розмовляють іноземними мовами, тільки 12% з них були в ЄС, і тільки 20% закордоном. Надання безвізового режиму допоможе українцям, що подорожують за територію України проаналізувати умови життя на території ЄС і таким чином вимагати від свого уряду не гірших умов та стандартів життя. На звершення, українці, що відвідуватимуть ЄС отримають безпосередні знання, що допоможуть у побудові успішної країни.

Policy brief

Захід відбувався за підтримки Програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».  

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: