Миколаїв уперше долучився до відзначення Всесвітньго дня паліативної та хоспісної допомоги

Днями 20 пацієнтів хоспісних палат Миколаївського обласного центру профілактики та лікування хворих на СНІД та обласного протитуберкульозного диспансеру отримали продуктові та гігієнічні набори від благодійного фонду «Віта-Лайт». Ця акція пройшла у рамках місячника до Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги, який цього року проходить під гаслом: «Поділяючи турботу».

Місячник до Всесвітнього дня хоспісної та паліативної допомоги, який відзначається кожну другу суботу жовтня, щорічно проводять у 10 країнах світу. В Україні такого роду акція проходить шостий рік поспіль, у Миколаєві – вперше.

Як зазначив Едуард Горбатенко, голова правління МОБФБТ «Віта-Лайт»: «Фонд вже не перший рік опікується людьми, які перебувають у хоспісах. Ми намагаємося, за можливістю, всіляко допомагати цій категорії хворих не тільки раз на рік, до певної дати. Адже більшість із них – це люди із соціально незабезпечених верств населення, у багатьох немає родичів, а такого роду увага допомогає їм відчути турботу, нехай і сторонніх людей. Крім цього, ми докладаємо багато зусиль для розвитку такого напряму як паліативна допомога на Миколаївщині. Зокрема, створення хоспісу як окремої медичної установи та паліативних відділень при кожному медичному закладі (особливо в районах, віддалених від обласного центру) для людей, які страждають від захворювань, що обмежують прогноз життя. Це, наприклад, онкологічні, прогресуючі неврологічні захворювання, тяжка ниркова чи серцева недостатність. Мільйони людей з невиліковними хворобами більш за все наприкінці свого життя відчувають біль та страждання, яким можливо було б зарадити, якщо була б доступна паліативна допомога».

Також у рамках місячника в Миколаєві пройде низка наступних просвітницьких та благодійних заходів: круглі столи, прес-конференції, прямі радіо-ефіри із залученням юристів, фахівців в області онкології, геронтології, фтизіатрії та ВІЛ-інфекції, розміщення соціальної реклами, акції зі збору коштів для допомоги невиліковно хворим. Мета: привернення уваги громади до паліативної допомоги, зокрема, забезпечення високої якості життя паліативних пацієнтів.

Наразі у Миколаєві функціонують п’ять хоспісних палат: дві (на 10 осіб) – в обласному центрі профілактики та лікування хворих на СНІД (для хворих на ВІЛ/СНІД) , три (також на 10 осіб) – в обласному протитуберкульозному диспансері (для хворих на ВІЛ-асоційований туберкульоз). Крім того, дві палати були відкриті у грудні 2009 року для людей похилого віку в обласному госпіталі інвалідів війни.

***

Захід організовано в рамках проекту «Поділяючи турботу» (МОБФБТ «Віта-Лайт» за фінансової підтримки МФ «Відродження»).

Контактна особа: Ксенія Бєляєва (0512)76-83-00, моб. 0933168655

Додаткова інформація:

Проблема догляду за важкохворими родичами рано чи піздно може торкнутися кожного. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ) 10-12 осіб (сім`я, сусіди, друзі) залишаються травмованими в результаті тяжкої хвороби однієї близької людини.

В Україні щороку близько 500 тис. хворих усіх вікових груп, що страждають на онкологічні, серцево-судинні захворювання, туберкульоз, ВІЛ/СНІД та інші невиліковні хвороби у термінальних (кінцевих) стадіях, потребують паліативної та хоспісної допомоги (полегшення болю та іншиих важких проявів захворювання, надання психологічної, соціальної, духовної та юридичної допомоги для забезпечення максимально досяжної якості життя). Якщо до кількості паліативних хворих додати ще по 1 – 2 родичів, які доглядають за ними, то виходить, що близько 1,5 млн. осіб в Україні щороку потребують паліативної та хоспісної допомоги, страждаючи від фізичного та морального болю, від безсилля допомогти рідній людині.

Паліативна допомога – це підхід, який дозволяє покращити якість життя пацієнтів із невиліковними захворюваннями та допомогти членам їх родин шляхом запобігання та полегшення страждань невиліковно хворої людини. (Визначення ВООЗ, 2002 р.)

Головною метою паліативної допомоги  є підтримка якості життя у фінальній стадії, максимальне полегшення фізичних та моральних страждань пацієнта та його близьких, а також збереження людської гідності пацієнта.

 

Джерело і фото: МОБФБТ «Віта-Лайт»

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: