В 11 областях України пройшов Європейський освітній тиждень

Мережа центрів європейської інформації України за підтримки Міжнародного фонду „Відродження” та у партнерстві із проектом «Teraz Wrocław» з 15 по 21 листопада провела Європейський освітній тиждень. Метою мережевого заходу було донесення до українців інформації про європейські освітні проекти та інтеграцію України до європейського освітнього простору.

Протягом тижня 11 центрів європейської інформації в регіонах України провели інформаційно-просвітницькі заходи, в яких взяли участь більше тисячі молодих українців: скайп-конференції та зустрічі з „живими книгами” – особами, які із власного досвіду розповідали про навчання, стажування та волонтерство за кордоном; виставки, кінопокази, презентації програм навчання та стажуваня за кордоном; презентації програм неформального навчання та волонтерства; консультування з пошуку міжнародних стипендій та грантів від міжнародних представництв та фондів, а також курсів та тренінгів, програм навчання, необхідних для подальшого кар’єрного росту; дискусії та дебати щодо реформування вищої освіти та інтеграції України до європейського освітнього простору; зустрічі із представниками українських навчальних закладів, які впроваджують європейські стандарти освіти.

15 листопада у Вінницькій ОУНБ пройшла зустріч-дискусія „Освіта по-європейськи в Україні та за кордоном”, під час якої старшокласники, студенти та представники шкільних європейських клубів м. Вінниці та області дізналися про запровадження європейських освітніх практик та адаптацію їх до українських потреб і реалій на прикладі університету економіки та права “КРОК” та взяли участь у скайп-конференції з українськими студентами, що навчаються у Вроцлаві за сприяння проекту “Teraz Wroclaw”. 16 листопада у Центрі європейської інформації м. Вінниця відбулася презентація „Неформальна освіта: Європейська волонтерська служба” із презентацією програми Європейської Комісії „Молодь у дії” за участю волонтерів Європейської волонтерської служби.

У Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського зібралися студенти, школярі та випускники, щоб дізнатися про можливості продовжити освіту за кордоном. Зустріч модерували учасники міжнародних програм стажування та волонтаріату. Олег Овчаренко, голова Кременчуцького ІПЦ “Європейський клуб”, розповів про можливості співпраці з польськими вищими навчальними закладами та презентував деякі з основних польських освітніх програм, у яких брали участь наші викладачі та студенти. Серед них були: Teraz Wrocław, Study Tours To Poland, пропозиції Ценрту досліджень Східної Європи Варшавського університету, програми Колегіуму Східної Європи із Вроцлава та інші. Слухачі отримали корисну інформацію щодо умов стажування, фінансового забезпечення, необхідний пакет документів для поїздки. Молодь неформально поспілкувалася про програми здобування магістерського ступеню, наукові стипендійні програми, стажування та волонтерство, отримала детальну інформацію «з перших рук» про тонкощі заповнення аплікаційних документів, особливості організації формальної та неформальної освіти за кордоном. 19 листопада у відділі міжнародних зв’язків КНУ ім. Михайла Остроградського відбулася веб-конференція, під час якої кременчуцькі студенти поспілкувалися з українськими учасниками проекту Teraz Wrocław, що зараз навчаються у вроцлавських університетах.

Протягом тижня Хмельницький ЦЄІ провів презентацію проекту “Тeraz Wroclaw” та скайп – зустріч з українськими студентами, що навчаються у Вроцлаві, інформаційну годину “Європейська система освіти як прояв сучасної європейської інтеграції. Можливості навчання за кордоном” для учнів старших класів, кінопоказ європейського кіно “Образи Європи” на прохання представників євроклубу “Позитив”, навчальне заняття – практикум по формах і методах інформаційної підтримки проекту “Teraz Wroclaw” в районних центрах.

17 листопада в Луганському національному університеті імені Т.Шевченка було проведено презентацію освітніх програм та можливостей стажувань для молоді. Освітньо-консультаційний Центр «Освіта» (м.Харків) презентував  поточні річні навчальні програми для української молоді. Представники Луганського ЦЄІ представили можливості навчання у Вроцлавських вищих навчальних закладах (Польща), що надаються українським школярам та студентам за допомогою проекту «Teraz Wroclaw». Міжнародна молодіжна організація AIESEC презентувала можливості професійних стажувань у різних країнах світу. Іван Сироватко, віце-президент із зв’язків із громадськістю Луганського комітету молодіжної організації AIESEC зазначив: «Гарно, що в одній презентації було надано настільки багато різноманітної інформації – і про навчання за кордоном, і про стажування, а також про освітні можливості, якими молодь може користуватися не покидаючи рідного міста, а просто завітавши до бібліотеки».

15, 16 і 19 листопада Луганський ЦЄІ провів кінопокази сучасного європейського кіно, метою яких було ближче знайомство з життям у країнах ЄС та баченням його кіномитцями. Після показів учасники дискутували щодо таких важливих аспектів життя у країнах ЄС, як система охорони здоров’я, освіта, свобода пересування в межах Європейського Союзу, життя іммігрантів та проблем, з якими вони зіштовхуються у повсякденності, важливі питання історії та трансформаційних процесів кінця 80-х – початку 90-х років на території сучасного Європейського Союзу тощо. Луганський ЦЄІ та Луганська обласна громадська організація Бізнес клуб «Європейський вибір» провели тренінг для студентства з актуальних питань розвитку студентського лідерства та студентського самоврядування (м. Северодонецьк, Луганська область). В рамках Тижня у ЦЄІ було відкрито виставку «Навчання в Європі», що буде діяти до кінця листопада.

Черкаський ЦЄІ організував скайп-конференцію з українськими студентами, що навчаються у Вроцлаві за сприяння проекту “Teraz Wroclaw”. Учні, що бажають навчатися в Польщі, мали можливість у невимушеній, дружній бесіді дізнатись про умови вступу та особливості навчання в польських вузах. Телепередача «Освіта за кордоном: за і проти» в прямому ефірі на обласному телебаченні спільно з учнями та викладачами Першої гімназії, які побували за навчальними обмінами за кордоном, підбила підсумок Європейського освітнього тижня у Черкасах.

Чернівецький ЦЄІ провів презентацію проекту “Teraz Wrocław” та веб-спілкування старшокласників та студентів із представниками проекту “Teraz Wrocław”.

У Миколаївському Центрі європейської інформації також відбулася скайп-зустріч із представниками проекту Тераз Вроцлав для студентської молоді.

Ця інціатива викликала великий інтерес серед української молоді, тому Мережа центрів європейської інформації й надалі буде проводити інформаційно-просвітницькі заходи з тематики інтеграції України до європейського освітнього простору

Деталі проведення заходів в областях України можна дізнатися на сторінках регіональних центрів європейської інформації – http://ukrcei.org

Інформацію надано Центром європейської інформації у м. Вінниця

Контактна особа: Оксана Бондар, Центр європейської інформації у м. Вінниця, e-mail: oksana.bondar.v@gmail.com, тел. +38-097-3913590

* * * * *

Мережа центрів європейської інформації України (Мережа ЦЄІУ) – добровільне об’єднання центрів європейської інформації, які забезпечують доступ усіх бажаючих до інформаційних ресурсів, а також проводять просвітницько-інформаційні заходи, що спрямовані на популяризацію знань про європейську інтеграцію України. Наразі Мережа ЦЄІУ об’єднує 15 центрів, які створені за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» протягом 2005-2008р, та центр на базі Кременчуцького інформаційно-просвітницького центру „Європейський Клуб”. Портал Мережі центрів європейської інформації України – http://ukrcei.org , e-mail: ukrcei@gmail.com.

Проект «Teraz Wrocław» – це некомерційний проект, започаткований у 2006 році з ініціативи мерії та вищих навчальних закладів міста Вроцлава (Польща). Основне завдання акції – запросити молодь зі Східної Європи на навчання до вроцлавських вищих шкіл, інформувати про умови вступу та навчання у них. Сайт: www.study-in-wroclaw.pl

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: