Більшість протестних акцій громадян в Україні стосувалися соціально-економічних проблем

Експерти Центру дослідження суспільства стверджують, що більшість протестних акцій (56%), які відбувалися в Україні з жовтня 2009-го по грудень 2010 року, стосувалися соціально-економічних проблем

Більшість протестних акцій (56%), які відбувалися в Україні з жовтня 2009-го по грудень 2010 року, стосувалися соціально-економічних проблем. Про це заявили експерти Центру дослідження суспільства. Проект підтримала програма “Посилення впливу громадянського суспільства” Міжнародного фонду “Відродження”.

За словами експертів, найчастіше до протестів призводили затримки зарплат і порушення прав працівників, точкові забудови, порушення прав на житло (насамперед виселення з гуртожитків), проблеми екології, ЖКГ і громадського транспорту.

Загалом за вказаний період в Україні було зафіксовано 3600 протестних акцій, тобто в середньому 8 щодня. При цьому лише 26% протестів відбулися за участі політичних партій, а з соціально-економічних акцій – лише 10%.

У період від виборів Президента України до вересня 2010 року майже в півтора рази зросла частота репресивних дій (від 10,8 репресій на 100 протестних дій до виборів до 15,2 – після виборів). В останні три місяці 2010 року частота репресій зростає ще більше – до 16,6:100. Частіше почали застосовувати превентивні репресії – судова заборона акцій, перешкоджання проведенню, залякування протестувальників чи їх перевізників.

З повним текстом дослідження можна ознайомитися тут.

Контакти: Центр дослідження суспільства, Інна Совсун, 067 502 57 27

***

Мета програми “Посилення впливу громадянського суспільства” – сприяти розвитку системи захисту прав громадян як споживачів державних і комунальних послуг, посилювати спроможність громадських організацій щодо вироблення політики та впливу на прийняття політичних рішень із суспільно важливих питань.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: