На Сумщині пропонують створити вільні економічні зони

У Сумах відбувся круглий стіл “Міжбюджетні трансферти як сфера громадського аналізу”

12 травня в Сумах відбувся круглий стіл “Міжбюджетні трансферти як сфера громадського аналізу”. Захід організували обласне об’єднання громадян “Усвідомлений вибір народу” та Громадська рада при облдержадміністрації в межах проекту “Незалежний громадський аналіз міжбюджетних трансфертів як складової дохідної частини місцевих бюджетів в Сумській області” за підтримки програми “Посилення впливу громадянського суспільства” Міжнародного фонду “Відродження”.

Експерти відзначили, що міжбюджетні трансферти є випробуваним інструментом збалансування бюджетів, тому деякі місцеві бюджети не спроможні без них забезпечити життєдіяльності території й у цьому випадку необхідна адміністративно-територіальна реформа. За їхніми словами, формульний підхід справедливий і неупереджений, бо при визначені обсягів міжбюджетних трансфертів він єдиний для всіх місцевих бюджетів України.

Заступник голови Громадської ради Світлана Дронік звернула увагу присутніх, що у відповідях на лист щодо проблем стосовно міжбюджетних трансфертів райдержадміністрації перерахували низку проблем:
· власні та закріплені доходи забезпечують 22% видатків, а можливість фінансування інших видатків залишається непрогнозованою й залежить від вищих органів влади, від обсягу наданих трансфертів;
· недоліком формульного підходу є значна кількість параметрів у формулі, складність у їх тлумаченні;
· формула не враховує складеної у попередній період мережі бюджетних установ, яка необхідна для життєдіяльності громади й до збереження якої докладають зусилля органи місцевої влади;
· місцеві органи влади не зацікавлені в активізації економічної діяльності для підвищення рівня зайнятості та відповідно збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб до місцевого бюджету, що призводить до зменшення обсягу дотації вирівнювання.

ООГ “Усвідомлений вибір народу” запропонувало такі заходи:
· Дозволити експеримент зі створення спеціальних (вільних) економічних зон для 8 прикордонних районів області
· На п’ять років змінити систему оподаткування в цих районах. Ввести на цей час замість дотацій на вирівнювання економічного розвитку єдину ставку 25% від виручки за реалізовані товари, роботи, послуги для всіх суб’єктів господарювання
· Змінити для інших районів області формулу дотацій вирівнювання
· Розрахунку субвенції не змінювати
· Міжбюджетні трансферти залишити як суму дотацій вирівнювання та суми субвенцій.

Голови райадміністрацій відзначили, що міжбюджетні трансферти не сприяють ефективному розвитку районів, але сьогодні відмовлятися від них зарано, бо економіка зруйнована й некерована.

Контакти: ООГ “Усвідомлений вибір народу”, Світлана Дронік, 066 58 06 881, (0542) 795 126

***

Мета програми “Посилення впливу громадянського суспільства”  – сприяти участі об’єднань громадян у здійсненні моніторингу діяльності органів публічної влади, захисту та лобіюванню спільних інтересів різних соціальних груп, а також забезпечувати їх залучення до процесу вдосконалення та впровадження нормативно-правових актів на загальнодержавному та місцевому рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: