Україна повністю виконала лише 2 пріоритети ПДА з Євросоюзом

Експерти констатують, що з 78 пріоритетів, передбачених Порядком денним асоціації (ПДА) Україна-ЄС у 2011-2012 роках, Україна досягла прогресу лише у 20 – переважно в безпековій, економічній і торгівельній сферах, а також у контексті візової лібералізації

Із 78 пріоритетів, передбачених Порядком денним асоціації (ПДА) Україна-ЄС у 2011-2012 роках, Україна досягла прогресу лише у 20 – переважно в безпековій, економічній і торгівельній сферах, а також у контексті візової лібералізації. Про це свідчать результати громадського моніторингу виконання ПДА, оприлюднені 3 листопада в Києві. Моніторинг здійснює Консорціум українських аналітичних центрів (у складі Українського незалежного центру політичних досліджень, Інституту економічних досліджень і політичних консультацій і Центру політико-правових реформ) спільно з Громадською експертною радою (ГЕР) при Українській частині Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”. Медійну підтримку надає МГО “Інтерньюз-Україна”.

За словами експертів, більшість пріоритетів (70) нині перебувають у стадії виконання. Україна повністю виконала лише 2 пріоритети, не виконано 6 пріоритетів. При цьому фахівці підкреслюють, що українська сторона реалізує їх украй нерівномірно.

“Якщо Україна бачить себе демократичною, вільною країною, де шанують принципи верховенства права та людської гідності, іншого цивілізаційного вибору просто не існує. Якщо Україна втратить цей історичний шанс, її буде відкинуто на тривалий час у площину ціннісної невизначеності”, – зауважила керівник проекту, голова ради Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко.

Експерти відзначають, що впродовж січня-жовтня відбувалася стагнація у сферах політичного діалогу, забезпечення верховенства права та незалежності судової системи. За їхніми словами, попри оптимістичні заяви української влади, нинішня ситуація може призвести до сповільнення темпів євроінтеграції України.

При цьому науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко констатував: “Порівняно з іншими блоками пріоритетів у сфері безвізового режиму є значний прогрес”.

За оцінками фахівців, повільність виконання пріоритетів свідчить про гальмування реформ за європейською моделлю розвитку. Вони попереджають, що нинішня ситуація може призвести до стагнації української євроінтеграції. Ця стагнація, за їхніми словами, матиме безпосередній вплив на життя громадян України, позбавляючи їх можливості в осяжному майбутньому жити у країні, де забезпечено права людини, демократичні цінності та верховенство права.

Більше інформації (відео прес-конференції, повний текст звіту, стислий зміст звіту) – на інформаційних ресурсах http://www.es-ukraina.blogspot.com, http://eu-pda.livejournal.com.

Український незалежний центр політичних досліджень
Юлія Тищенко
tyjulia@gmail.com

***

Мета Європейської програми – сприяти європейській інтеграції України шляхом фінансової й експертної підтримки громадських ініціатив.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: