Українські правозахисники передадуть Президентові новий законопроект про мирні зібрання

Новий законопроект “Про свободу мирних зібрань”, який розробили українські правозахисники, відповідає міжнародним стандартам у галузі прав людини. Його схвально оцінила Венеціанська комісія

Новий законопроект “Про свободу мирних зібрань”, який розробили українські правозахисники, відповідає міжнародним стандартам у галузі прав людини. Його схвально оцінила Венеціанська комісія. Про це заявили учасники міжнародної конференції “Свобода мирних зібрань: європейські стандарти для України”, яка відбувається 3-4 листопада в Києві. Захід організували Комісія зі зміцнення демократії й утвердження верховенства права, програма “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”, Національний демократичний інститут міжнародних відносин, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Проект USAID “Україна: справедливе правосуддя”.

Представниця Венеціанської комісії, суддя Конституційного суду Хорватії Славіца Баніч розповіла, що комісія запропонувала внести до тексту незначні правки, щоб унеможливити двозначні тлумачення.

Експерт Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда поінформував, що документ передбачає європейські стандарти мирних зібрань, як-то права на контрдемонстрації, одночасні мирні зібрання, спонтанні мирні зібрання, а також обов’язок влади гарантувати безпеку учасників мирних зібрань.

Один із авторів законопроекту, голова Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський зауважив, що основна мета документу – мінімізувати вплив влади та силових структур на мирні зібрання. За його словами, передбачено, що мирні зібрання може заборонити тільки суд.

Також Вищому Адміністративному суду України рекомендовано узагальнити судову практику та своїми рішення сприяти впровадженню європейських стандартів  реалізації свободи мирних зібрань, спираючись на Конвенцію Ради Європи “Про захист прав людини й основоположних свобод” та практику її застосування Європейським судом із прав людини.

Після врахування всіх пропозицій документ передадуть Президентові для внесення у Верховну Раду.

Верховенство права”
Роман Романов
(044) 482 03 63
romanov@irf.kiev.ua

***

Програма “Верховенство права” підтримує організації громадянського суспільства, діяльність яких спрямовано на захист прав людини й основоположних свобод, а також сприяє підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному й місцевому рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: