Процедуру подання конституційних звернень громадян пропонують спростити

У Києві відбулася науково-практична конференція “Конституційне звернення як інструмент забезпечення реалізації та захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина”

10 лютого в Києві відбулася науково-практична конференція “Конституційне звернення як інструмент забезпечення реалізації та захисту конституційних прав і свобод людини та громадянина”. Захід провели кафедра конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кафедра конституційного, адміністративного та фінансового права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Постійна комісія з питань наукового й інформаційного забезпечення діяльності Конституційного Суду України й Інформаційно-правовий центр “Наше право” за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

Учасники конференції звертали увагу на недосконалість положень закону “Про Конституційний Суд України”, складнощі в реалізації громадянами права на конституційне звернення, відсутність реальної “змагальності” та “рівності” сторін у конституційному процесі, непослідовність у висловленні правових позицій органом конституційної юрисдикції, втручання цього органу в законотворення, досить широке колом питань, з яких можна звертатися до Конституційного Суду для отримання офіційних тлумачень.

Учасники також наголошували на передчасності й неможливості запровадження в Україні інституту конституційної скарги, різній практиці розгляду справ за конституційними зверненнями громадян, проблемах виконання рішень Конституційного Суду України, відсутності чітких критеріїв неоднозначного застосування конституційних або законодавчих положень.

На думку учасників, потребує суттєвого спрощення процедура подання та розгляду конституційних звернень громадян. Також, на їхню думку, слід удосконалити законодавство щодо функціонування органу конституційної юрисдикції.

За підсумками конференції заплановано видати збірник тез доповідей, а також розмістити ці матеріали на сайті “Конституційне звернення: практика й особливості”.

Також заплановано внести пропозиції до закону “Про Конституційний Суд України” в частині удосконалення можливостей для реалізації права на конституційне звернення.

Інформаційно-правовий центр “Наше право”
(032) 236 70 49
nashepravo@gmail.com

***

Програма “Верховенство права” підтримує організації громадянського суспільства, діяльність яких спрямовано на захист прав людини й основоположних свобод, а також сприяє підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному й місцевому рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: