Експерти: енергозбереження слід починати з житлових будинків

19 жовтня в Одесі відбувся круглий стіл, присвячений упровадженню технологій енергозбереження під час будівництва та капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків

19 жовтня в Одесі відбувся круглий стіл, присвячений упровадженню технологій енергозбереження під час будівництва та капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків. Захід провів Благодійний фонд “Місцева ініціатива” за підтримки програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

Директор БФ “Місцева ініціатива” Юрій Звеліндовський у вступному слові відзначив, що актуальність теми енергозбереження житлового фонду полягає в тому, що саме багатоквартирні житлові будинки є кінцевим об’єктом, у якому відбувається споживання енергоресурсів. Він зауважив, що впровадження енергозберігальних технологій передусім треба починати саме на цих об’єктах. Крім того, за його словами, слід урахувати, що суб’єкти природних монополій менш за всіх зацікавлені у зниженні використання населенням житлово-комунальних послуг, бо це напряму відобразиться на надходженні коштів на їхні розрахункові рахунки.

Керівник підрозділу з питань ЖКГ Одеського суспільного інституту соціальних технологій Євгенія Абрамова відзначила, що насамперед у впровадженні енергозберігальних технологій у житловому фонді має бути зацікавлена влада, бо це дозволить підвищити якість наданих послуг, знизити витрати населення на оплату житлово-комунальних послуг і забезпечити таким чином стабільне функціонування підприємств – постачальників послуг, знизивши соціальну напругу в суспільстві.

Член комітету ЖКГ Громадської ради при Одеській обладміністрації Валерій Гордіян заявив про необхідність створити єдину базу даних інноваційних розробок новітніх технологій.
 
Лілія Гричулевич, представниця ГО “Мама-86-Одеса”, поінформувала, що її організація спільно з колегами з Німеччини наразі займається питаннями енергозбереження житлового фонду та планує провести обстеження деяких типів багатоквартирних будинків в Одесі для подальшої розробки концепції термомодернізації житлового фонду.

Підсумовуючи дискусію, організатори круглого столу поінформували, що вся інформація, отримана від учасників, стане основою для аналізу та подальшої розробки проекту положення міської ради “Про підвищення енергетичної ефективності житлового фонду”.

Контакти:
Благодійний фонд “Місцева ініціатива”
(048) 794 26 46
bfmiodessa@ukr.net

***

Мета програми “Громадянське суспільство та належне врядування” – запровадження сталого діалогу громадянського суспільства з владою в тих сферах реформ, які можуть сприяти розвитку громадянського суспільства, через участь основних зацікавлених сторін у прийнятті та моніторингу виконання рішень органів влади на всіх рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: