Міста Кіровоградщини користуються застарілими генпланами

За словами експертів, більшість генеральних планів міст Кіровоградщини є застарілими й потребують серйозного коригування

Більшість генеральних планів міст Кіровоградщини є застарілими й потребують серйозного коригування. Про це повідомила Інна Дуднік, голова ГО “Територія успіху”, 25 грудня на прес-конференції в Кіровограді. Громадський моніторинг доступності генпланів здійснює Східноукраїнський центр громадських ініціатив спільно з партнерами в регіонах за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

Громадські експерти досліджували доступ до генпланів у всіх дванадцяти містах області. Для цього на адреси міських рад було відправлено інформаційні запити.

Аналіз отриманих відповідей показав, що більшість міст досі керуються старими генпланами. Так, Бобринець живе за генпланом 1976 року, Долинська – 1987 року, Помічна – 1978 року. З 1972 року не змінювався генеральний план Ульянівки. 1991 року генплан ухвалив Світловодськ, 2000 року – Кіровоград, а 2002 року – Мала Виска. Новоукраїнська міська рада повідомила, що генплан міста діяв до 2000 року, а зараз цей документ утратив чинність.

Генеральний план Знам’янки зараз перебуває на стадії узгодження меж. Олександрійська міська рада зазначила, що “з приводу вказаної в запиті інформації ні представники міської ради, ні члени виконавчого комітету рішень не приймали, а міський голова розпоряджень не видавав”. Хоча закон “Про регулювання містобудівної діяльності” визначає, що генеральний план ухвалює безпосередньо міськрада.

У межах моніторингу ГО “Територія успіху” також дослідила наповнюваність веб-сайтів міських рад. За словами громадських активістів, більшість рад ставиться до створення сайтів передусім як до PR-проекту. При цьому лише 9 із 12 міст мають офіційні сайти. Але жоден із цих веб-ресурсів не дає змоги ознайомитися з генеральним планом.

Оскільки 7 міських рад не надали запитуваної інформації, громадські активісти оскаржують ці відповіді у прокуратурі.

“Закритість генеральних планів розвитку населених пунктів створює широкі можливості застосування корупційних схем у забудові територій. Тому громадськість має бути обізнана зі змістом генплану та протистояти таким діям”, – наголосила координатор проектів ГО “Територія успіху” Ірина Згривець.

Повні відповіді міських рад Кіровоградщині можна знайти на сайті http://cityplan.in.ua/.

Контакти:
Східноукраїнський центр громадських ініціатив
Аліна Бондар
bondar.alina21@gmail.com

***

Мета програми “Верховенство права” – підтримати ініціативи громадянського суспільства, спрямовані на захист прав людини й основоположних свобод, сприяти підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному та місцевому рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: