Виявлено корупційні правопорушення посадовців Львівщини

Громадські організації – учасниці антикорупційного моніторингу на Львівщині склали акт про виявлення корупційних правопорушень у діях посадовців обладміністрації й облради, який передано до СБУ, прокуратури та МВС

Громадські організації – учасниці антикорупційного моніторингу на Львівщині склали акт про виявлення корупційних правопорушень у діях посадовців обладміністрації й облради, який передано до СБУ, прокуратури та МВС. Про це повідомив виконавчий директор Інформаційно-аналітичного центру “Логос” Дмитро Ломоносов. Громадський моніторинг підтримує програма “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

Експерт пояснив, що акт склали учасники моніторингового комітету, який контролює дотримання антикорупційних стандартів при реалізації обласної Програми розвитку української мови, української культури й історичної свідомості громадян. Дмитро Ломоносов додав, що, згідно зі статтею 5 закону “Про засади запобігання і протидії корупції”, кожна громадська організація й окремий громадянин можуть бути самостійними суб’єктами протидії корупції, а отже, і складати відповідні акти.

Дмитро Ломоносов розповів про проведену громадську інспекцію. До кабінету Сергія Бурка – керівника управління культури ОДА, що дало неповну інформацію на попередні запити, – представники центру “Логос” та ВМГО “Студентське братство” прийшли зі своєю оргтехнікою, завдяки чому вдалося отримати від посадовця всі наявні звітні документи, зробити їх копії та відразу скласти, роздрукувати й підписати акт про корупційні правопорушення. За словами Дмитра Ломоносова, правопорушення виявилося настільки очевидними, що до громадських експертів долучилися також Юрій Корчинський, заступник начальника управління культури, та Богдан Каспер, депутат обласної ради. Вони також поставили свої підписи в акті.

Під час складання акту Сергій Бурко не зміг пояснити, яким чином управління могло подати 14 грудня 2012 року на проплату до держказначейства черговий договір №0410 з компанією “Гердан” та акт виконаних робіт до нього на поліграфічні послуги за жовтень-грудень 2012 року на суму близько 70 тисяч гривень у межах реалізації заходу “Сторінки історії”, коли на цей захід у чинній обласній програмі, яка міститься на сайті обласної ради, передбачено лише 50 тисяч гривень. Водночас установлено, що відповідальне за це управління ОДА досі не поширило й навіть не отримало 1700 комплектів нібито випущених компанією “Гердан” широкоформатних двосторонніх плакатів з історії України, хоча відзвітувало за проведену ще 1 листопада 2012 року презентацію виставки. Намагаючись виправдати збільшення фінансування компанії “Гердан”, Сергій Бурко надав учасникам громадського моніторингу копію вже скасованого через протест прокуратури рішення Львівської обласної ради №596, якого немає на сайті ради.

За словами Дмитра Ломоносова, в акті громадського розслідування встановлено явний конфлікт інтересів Ореста Шейки – депутата Львівської обласної ради й одночасно директора компанії “Гердан”, яка перші вісім місяців 2012 року була монопольним “освоювачем” коштів “мовної” програми. У центрі “Логос” нагадують, що саме Орест Шейка восени 2012 року “провів” через свою комісію, особисто озвучив і пролобіював на сесії рішення облради про збільшення фінансування заходу, який уже проводила його компанія. Дмитро Ломоносов нагадав, що, за статтею 4 закону “Про засади запобігання і протидії корупції”, депутат місцевої ради є суб’єктом відповідальності за корупційні правопорушення.

У центрі “Логос” повідомили, що матеріали про виявлені корупційні правопорушення з “мовно-культурними” коштами вже передано керівникам регіональних органів СБУ, прокуратури й МВС згідно зі статтею 18 закону “Про засади запобігання і протидії корупції”.

Контакти:
ВМГО “Студентське братство”
067 402 96 72

***

Мета програми “Громадянське суспільство та належне врядування” – запровадження сталого діалогу громадянського суспільства з владою в тих сферах реформ, які можуть сприяти розвитку громадянського суспільства, через участь основних зацікавлених сторін у прийнятті та моніторингу виконання рішень органів влади на всіх рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: