У рейтингу відкритості бюджетів Україна опустилася на 8 позицій

Міжнародна організація “International Budget Partnership” (IBP) оприлюднила дослідження відкритості бюджетів за 2012 рік

Міжнародна організація “International Budget Partnership” (IBP) оприлюднила дослідження відкритості бюджетів за 2012 рік. Індекс відкритості бюджетів в Україні становить 54 пункти зі 100 можливих, а порівняно з 2010 роком Україна опустилася в рейтингу на 8 позицій.

На думку директора Центру політичних студій та аналітики Віктора Тарана, ключовими причинами, що призвели до падіння рейтингу, є:
– недостатня залученість громадськості до підготовки проектів місцевих бюджетів;
– неоприлюднення на сайтах органів влади ухвалених бюджетів разом з усіма додатками, у яких розписано інформацію про доходи й видатки;
– закритість звітів про виконання бюджету (піврічного та дев’ятимісячного);
– недостатній рівень доступності бюджетної документації для громадян;
– низький рівень подачі інформації про виконання бюджету в річному звіті та відсутність в Україні громадського бюджету.

Центр політичних студій та аналітики здійснює проект “Посилення спроможності громадського контролю на місцевому рівні через впровадження “Громадського бюджету” за підтримки програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

Експерт Центру політичних студій та аналітики Володимир Тарнай вважає, що однією з ключових проблем у цій сфері є відсутність у громадян розуміння того, що саме їхніми коштами розпоряджаються чиновники на місцях і використання цих коштів має контролювати громада.

На думку експерта, громадськості для покращення ситуації слід ужити таких заходів:
– вимагати від органів влади, щоб вони оприлюднювали на своїх сайтах усю інформацію щодо перебігу бюджетного процесу впродовж року й упроваджували в себе систему громадського бюджету;
– проводити інформаційно-просвітницькі кампанії, спрямовані на роз’яснення громадськості важливості систематичного контролю за бюджетним процесом.

“Зараз громадськість є відносно пасивною в питаннях громадського контролю через те, що більшість населення України не розбирається в бюджетній системі, а органи влади не надають відповідної інформації повною мірою та в доступній формі. Тому становлення й розбудова системи ефективного громадського контролю в Україні є надзвичайно важливою й актуальною”, – підсумував директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Контакти:
Центр політичних студій та аналітики
067 506 81 62
office@cpsa.org.ua

***

Мета програми “Громадянське суспільство та належне врядування” – запровадження сталого діалогу громадянського суспільства з владою в тих сферах реформ, які можуть сприяти розвитку громадянського суспільства, через участь основних зацікавлених сторін у прийнятті та моніторингу виконання рішень органів влади на всіх рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: