Новий генплан Ірпеня – програма зі знищення зелених зон

Сергій Головньов, експерт ГО "Наша перспектива", опублікував на сайті CityPlan допис, присвячений затвердженню генерального плану міста Ірпеня

Сергій Головньов, експерт ГО “Наша перспектива”, опублікував у своєму блозі на сайті CityPlan допис, присвячений затвердженню генерального плану міста Ірпеня (Київська область). Матеріал підготовано в межах моніторингу доступності генпланів, який здійснює ГО “Східноукраїнський центр громадських ініціатив” за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

Новий генплан Ірпеня – програма зі знищення зелених зон
Сергій Головньов

Депутати Ірпінської міської ради зробили черговий крок по нищенню унікальних рекреаційних зон Ірпеня — рішенням № 2639-39-VI був затверджений новий Генеральний план розвитку міста. Фактично він легалізує вирубку та віддає під забудову маже всі зелені зони міста.

Проте громадські активісти збираються боротися проти введення в дію нового містобудівного документа та ініціюватимуть оскарження його в суді.

6 квітня в Ірпені відбулися громадські слухання: «Перспективи розвитку міста Ірпінь в контексті затвердженого Генерального плану розвитку Ірпеня». Захід відбувся за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

На жаль слухання не відвідали ні мер, ні інші представники міськвиконкому. Хоча попередньо свою участь погодили. Щоправда, прийшли відразу 4 депутати Ірпінської міської ради.

За результатами слухань були підготовлена резолюція. Отже, на громадських слуханнях постановили, що новий Генеральний план іде всупереч законодавчим нормам. Так, порушена стаття 4 Закону України «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах»: «Органи місцевого самоврядування при прийнятті рішень про розроблення містобудівної документації та її затвердженні передбачають збереження та розширення не менш як на п’яти відсотків площ земельних ділянок рекреаційного призначення».

Проте в новому Генеральному плані існуючі земельні ділянки рекреаційного призначення вже значаться як зони під забудову.

Взагалі, слід констатувати, що сьогодні відбувається хаотична забудова Ірпеня всупереч дотримання навіть основних будівельних норм. Зокрема, згідно пункту 3.13 ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», «між довгими сторонами житлових будинків заввишки 2–3 поверхи треба приймати відстані не менше 15 м, а заввишки в 4 поверхи і більше – 20 м». В реальності ці відстані інколи сягають лише 5 метрів. Грубо порушуються також норми щодо озеленення територій, питома вага яких в межах забудови міст повинна становити не меншою 40%.

Велике занепокоєння викликає і відсутність розбудови об’єктів соціальної сфери. Вже сьогодні в дитячих групах нараховується по 40 і більше дітей. Загалом, дефіцит місць в дитячих садках сягає 1,2 тис., а міська дитяча поліклініка досі розташовується у будинку типу «шевченківська хата» з туалетом на дворі. Ігнорування даних проблем може привести до соціального вибуху.

Крім того, подальше бездумне будівництво загрожує колапсом застарілим об’єктам водопостачання, каналізації, електромережам, які вже сьогодні працюють на межі свого ресурсу. Оновлення та ремонту потребують міські дороги, що знаходяться, у тому числі через масштабний розвиток будівництва, у вкрай жахливому стані.

У зв’язку з вищезазначеним учасники громадських слухань вирішили звернутися до Президента України, Прем’єр-міністра України, Верховної ради України, голів політичних партій з вимогою втрутитися в ситуацію та призупинити земельний «дерібан» в місті Ірпінь та нищення унікальних зелених зон Ірпеня.

Крім того, буде підготовлено звернення до Генеральної прокуратури України, прокуратури Київської області, прокурора Ірпеня з вимогою оскаржити прийняття депутатами Ірпінської міської ради Генерального плану розвитку Ірпеня. Вимагатимуть активісти від прокурора Ірпеня і оскарження рішень Ірпінської міської ради щодо виділення ділянок під забудову на землях курортно-рекреаційного призначення та зонах зелених насаджень загального користування.

Висунуті вимоги і до місцевих депутатів. Зокрема щодо скасування всіх рішень про виділення землі під будівництво у межах зелених зон з 2010 року.

Нарешті, остання вимога — оприлюднити на офіційному сайті Ірпінської місткої ради всі рішення стосовно виділення земельних ділянок з 2010 по 2012 рр. юридичним та фізичним особам. Вимога абсолютна законна згідно пункту 5 статті 6 закону України «Про доступ до публічної інформації»: «Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно». Також згідно пункту 1 статті 15 цього ж закону: «Розпорядники інформації зобов’язані оприлюднювати: нормативно-правові акти».

Про реакцію міської влади ми обов’язково повідомимо в наступних публікаціях.

Контакти:
ГО “Східноукраїнський центр громадських ініціатив”
Аліна Бондар
099 932 36 73
bondar.alina21@gmail.com

***

Мета програми “Верховенство права” – підтримати ініціативи громадянського суспільства, спрямовані на захист прав людини й основоположних свобод, сприяти підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному та місцевому рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: