Експерти не бачать ефективної боротьби з корупцією на Чернігівщині

На думку експертів, антикорупційна політика, яку здійснюють Чернігівська обладміністрація, облрада та міська рада Чернігова, малоефективна

Антикорупційна політика, яку здійснюють Чернігівська обладміністрація, облрада та міська рада Чернігова, малоефективна. Про це 23 квітня в Чернігові розповіли представники Чернігівського обласного осередку ВМГО “Демократичні перетворення України”, якій здійснюють антикорупційний моніторинг за підтримки програми “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду “Відродження”.

Ефективність антикорупційної політики голови Чернігівської ОДА оцінено в 3,5 бали з 5 можливих, а міського голови Чернігова – у 2,06 бали. На переважну більшість із майже 160 пропозицій щодо усунення корупційних ризиків так і не було отримано відповідей по суті, незважаючи на численні запити, звернення й заяви.

Коментуючи ці дані, керівник проекту Григорій Становой зауважив: “Антикорупційні програми й заходи продовжують формально прийматися на рівні ОДА та мерії, а місцеві громади так і не можуть скористатися можливостями для забезпечення дієвого громадського контролю за використанням публічних коштів та активів (бюджетів, земель, об’єктів нерухомості, містобудівної документації тощо)”.

Серед підрозділів міськради Чернігова визначено найбільш уразливі до виникнення корупційних ризиків: управління земельних ресурсів (4,8 бали з 5 можливих), управління архітектури та містобудування (4,8 бали), управління транспорту та зв’язку (4,5 бали), управління капітального будівництва (4,3 бали), Фонд комунального майна (4,2 бали). Найменш уразливими до корупції названо прес-службу, службу обліку та звітності, загальну й архівну служби, службу звернень громадян і службу соціальних питань (всі отримали майже 2 бали з 5 можливих).

Окремо було представлено результати експертного опитування в межах громадського моніторингу. Було опитано 25 експертів із числа депутатів, представників ЗМІ, керівників НУО. Жоден з опитаних експертів не вважає достатнім висвітлення зловживань владою та корупції в місцевих ЗМІ. Понад 90% опитаних невдоволені відкритістю органів міської та обласної влади. Вони вважають, що державні службовці ОДА та міської ради не повною мірою декларують свої доходи й активи. Також експертам бракує інформації щодо виконання обласного плану заходів із протидії корупції та міської антикорупційної програми.

Понад 80% експертів невдоволені відповідями на інформаційні запити й оперативністю й повнотою інформації, яку публікують на сайтах ОДА, облрада та міськрада Чернігова. Понад 50% експертів знають факти можливого конфлікту інтересів і кумівства в органах влади та комунальних підприємствах. Вони б хотіли, щоб їх запросили до обговорення антикорупційної політики в місті й області, і мають пропозиції щодо вдосконалення протидії корупції на рівні органів обласної та місцевої влади.

Контакти:
Чернігівський обласний осередок
ВМГО “Демократичні перетворення України”
050 38 24 661
093 98 050 11
project55@ukr.net

***

Мета програми “Громадянське суспільство та належне врядування” – запровадження сталого діалогу громадянського суспільства з владою в тих сферах реформ, які можуть сприяти розвитку громадянського суспільства, через участь основних зацікавлених сторін у прийнятті та моніторингу виконання рішень органів влади на всіх рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: