“Декада Ромського Включення”: досвід для України

Українська делегація взяла участь у 24-му засіданні Міжнародного координаційного комітету “Декади Ромського Включення”

19-20 червня українська делегація брала участь у 24-му засіданні Міжнародного координаційного комітету “Декади Ромського Включення”.

Напередодні засідання відбулось урочисте відкриття фотовиставки “Чачіпе” (що ромською мовою означає “правда”). У ній узяли участь Президент Хорватії Іво Йосіповіч і засновник Фундацій Відкритого Суспільства Джордж Сорос.

Як зазначив Джордж Сорос у своїй вітальній промові, незважаючи на те, що результати діяльності країн у межах “Декади” поки що скромні й роми в Європі досі живуть у складних життєвих обставинах, це не є причиною здаватися та припиняти свої зусилля.

Під час виступу на засіданні Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань недискримінації, захисту прав дитини та ґендерної рівності Аксана Філіпішина зазначила: “Омбудсман в Україні приділяє окрему увагу захисту прав ромів як одній із найбільш соціально незахищених та ізольованих національних меншин в Україні. Задля моніторингу ситуації з порушенням прав ромів і дискримінаційних проявів представниця Уповноваженого здійснила низку моніторингових візитів до місць компактного проживання ромів у Закарпатській та Одеській областях, за підсумками яких наразі готується розгорнутий звіт і відповідні звернення на ім’я голови уряду України. Сьогодні в Україні розпочато активний діалог між урядовими інституціями. Ми сподіваємося, що найближчим часом держава представить свою позицію щодо “Декади”, і сподіваємося на позитивний результат”. Аксана Філіпішина також висловила сподівання, що досвід країн у виробленні національних політик щодо ромської національної меншини буде корисним і для України.

Зі свого боку, Ольга Жмурко, директор програмної ініціативи “Рома України” Міжнародного фонду “Відродження”, зазначила, що сьогодні приєднання України до ініціативи “Декада Ромського Включення” є на часі. Вона нагадала, що в Україні вже є Стратегія інтеграції ромського населення. За її словами, у межах “Декади” Україна матиме змогу отримати доступ до найкращих практик інтеграції ромів в інших країнах, розширити освітню програму для ромських дітей, отримати доступ до інших соціальних програм для ромів, які успішно працюють в інших країнах.

Ольга Жмурко наголосила, що програмна ініціатива “Рома України” активно сприяє налагодженню діалогу між Секретаріатом “Декади” та представниками державної влади України задля роз’яснення перспектив, зобов’язань і додаткових можливостей, пов’язаних із приєднанням України до цієї міжнародної ініціативи.

За словами інших учасників засідання, роми європейських країн досі стикаються з проблемами, пов’язаними з доступом до освіти (зокрема, йдеться про сегреговані школи), відсутністю ідентифікаційних документів, реалізацією права власності на будинки, оскільки більшість із них збудовано самочинно й незаконно, доступом до медичних послуг і покращенням житлових умов. Окремої уваги, на думку фахівців, потребує підтримка вивчення ромської мови, історії та культури.

Експерти з неурядових організацій також наголосили на необхідності додатково контролювати використання цільових державних і донорських коштів, спрямованих на реалізацію ромських програм.

Учасники погодилися, що надалі “Декада” має змінити підходи до комунікації та стати більш відкритою до країн, які не є членами Євросоюзу. У майбутньому, за словами фахівців, одним із пріоритетів роботи країн у межах “Декади” має стати ширше залучення до її діяльності ромських організацій та активістів.

“Декада Ромського Включення” – це міжнародна платформа, до якої входять 12 країн: Албанія, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Іспанія, Македонія, Румунія, Сербія, Словаччина, Угорщина, Хорватія, Чехія, Чорногорія. Словенія, США та Норвегія мають статус спостерігачів. Партнерами ініціативи є Програма розвитку ООН, ЮНІСЕФ, Світовий Банк, Фундації Відкритого Суспільства, Європейська Комісія та ін.

Платформу було створено задля подолання дискримінації ромів, які проживають на території країн – учасниць “Декади” та максимального включення ромів в усі соціальні процеси цих країн. У межах ініціативи відбувається міжнародний обмін найкращими практиками реалізації державної політики щодо ромів, координація зусиль задля покращення доступу ромів до освіти, медицини, працевлаштування й житла.

Участь у Декаді відкриває перед країною-учасницею перспективи участі в міжнародних ініціативах і програмах Євросоюзу, спрямованих на розробку й реалізацію національних політик щодо соціальної інтеграції ромів.

Нагадаємо, нещодавно ромські громадські активісти закликали Президента й Кабінет Міністрів ужити заходів для приєднання України до міжнародної ініціативи “Декада Ромського Включення”.

Контакти:
“Рома України”
Ольга Жмурко
(044) 461 95 00
zhmurko@irf.ua

***

Мета програми “Рома України” – сприяти інтеграції ромів в українське суспільство шляхом покращення рівня освіти, доступу до послуг охорони здоров’я, захисту прав, а також побудови лідерства та спроможності ромської молоді.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: