Безробітні про свої права знатимуть – у рабство не потраплятимуть

Георгій Кобзар, представник Чугуївської правозахисної групи, опублікував на порталі "Правовий простір" статтю за підсумками заходу, спрямованого на протидію торгівлі людьми

Георгій Кобзар, представник Чугуївської правозахисної групи, опублікував на порталі “Правовий простір” статтю за підсумками заходу, спрямованого на протидію торгівлі людьми. Захід провів міськрайонний Центр зайнятості, Чугуївський міжрайонний відділ Кримінально-виконавчої інспекції та Центр правової інформації та консультацій Чугуївської правозахисної групи, діяльність якого підтримує програма “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження”.

Безробітні про свої права знатимуть – у рабство не потраплятимуть
Георгій Кобзар

До Міжнародного дня боротьби за скасування рабства, який щорічно відзначається у день прийняття Конвенції ООН про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією (2 грудня 1949 р.), в межах реалізації спільних заходів міськрайонного Центру зайнятості, Чугуївського міжрайонного відділу Кримінально-виконавчої інспекції (КВІ) і Центру правової інформації та консультацій Чугуївської правозахисної групи було проведено правовий захід для безробітних осіб, які перебувають на обліку в кримінально-виконавчій інспекції.

Перед учасниками зустрічі виступила директор Чугуївського міськрайонного центру зайнятості Лілія Масалітіна, яка детально розповіла про послуги, які надаються Державною службою зайнятості, про наявні вакансії в Чугуєві та Чугуївському районі, про можливості навчання і перенавчання для тих, хто потребує такої допомоги.

Начальник Чугуївського міжрайонного відділу КВІ управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області підполковник внутрішньої служби Сергій Москаленко у своєму виступі зазначив, що пошуки швидкої наживи нерідко приводять на лаву підсудних, тому тільки сумлінна праця може стати запорукою чесного і щасливого життя.

Секретар Чугуївської районної спостережної комісії Володимир Дегтярьов розповів про діяльність цього колегіального органу, який здійснює громадський контроль за дотриманням прав, свобод і законних інтересів засуджених та запропонував, у разі необхідності, звертатися за допомогою у вирішенні нагальних питань.

А президент Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», координатор Центру правової інформації та консультацій Чугуївської правозахисної групи Юрій Чумак зупинився на проблемі сучасного рабства. Розповів про випадки, коли особи, що відносяться до уразливих груп населення, зокрема безробітні, у пошуках кращої долі іноді стають жертвами торгівлі людьми. Експерт застеріг від непродуманих кроків під час пошуків роботи в інших регіонах України та за кордоном, дав корисні правові поради.

У межах Міжнародного мандрівного кінофестивалю документальних фільмів про права людини «Docudays UA» Юрій Чумак продемонстрував для всіх присутніх стрічку «Раби» (Швеція, Норвегія, Данія, 2009 р.). Сюжет фільму заснований на інтерв’ю з суданськими дітьми – жертвами сучасного рабства.

Як кінострічка, так і виступи фахівців нікого не залишили байдужими. Безробітні задавали питання, жваво обговорювали почуте і побачене. Сподіваємось, що такий інтерактивний урок стане в нагоді всім учасникам заходу.

Про торгівлю людьми – від фахівців

Юрій Чумак, координатор Центру правової інформації та консультацій Чугуївської правозахисної групи:

Принадні оголошення про швидкий заробіток в іншому регіоні України або за кордоном, і привабливі пропозиції про роботу на райських островах часто обертаються для наших земляків марними надіями, а іноді й особистою трагедією.

За попередній рік в Харківській області офіційно від торгівлі людьми постраждали 33 людини. Всі ці випадки стосуються сексуального рабства. Однак набагато більше жителів області страждають від трудової експлуатації, але звертатися з такою проблемою до міліції не поспішають.

Бо ще існує певний стереотип, як у більшості громадян, так і у правоохоронців, що торгівля людьми це тільки сексуальна експлуатація. Але останнім часом серед українців, постраждалих від сучасного рабства, 80 % складають жертви трудової експлуатації.

Оскільки в Україні знайти роботу досить складно, і навіть працевлаштовані громадяни часто мають невисокі доходи, складаються умови, за яких нечисті на руку ділки легко знаходять жертв своїх брудних афер.

Як показує статистика, в основному жителів нашої області заманюють на заробітки на об’єкти будівництва або на збір урожаю в Російську Федерацію.

Ось лише один з прикладів трудового рабства: 49-річний харків’янин Сергій вирішив відправитися за «швидкими грошима» на цегельний завод у Росію. Разом з ним поїхали ще 7 мешканців Харкова. Замість обіцяного восьмигодинного робочого дня і 400-500 доларів заробітку щодня, харків’янам довелося працювати по 12-14 годин на добу на закритій території під охороною. Втекти їм вдалося тільки через 2 місяці. Вони так і не отримали за свою роботу ні копійки. Через відсутність грошей додому довелося повертатися автостопом…

Щоб не стати жертвою торгівлі людьми, керівник Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов радить:
– Плануючи участь у міжнародних програмах, перевіряйте легітимність діяльності агентства-посередника;
– Вас мають насторожити обіцянки про високі заробітки за некваліфіковану працю;
– Уважно читайте трудовий договір, підписуйте тільки ті документи, які складені зрозумілою Вам мовою;
– Повідомте рідним про плановану поїздку, запишіть детальну інформацію про роботодавця, а також залиште копії паспорта і всіх документів, пов’язаних з поїздкою;
– Перед поїздкою дізнайтеся координати посольства України в цій країні.
 
Для довідки

Стаття 149 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за торгівлю людьми або здійснення іншої незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

Якщо Ви або Ваші знайомі постраждали від торгівлі людьми, необхідно звертатися до правоохоронних органів та місцевих органів влади.

У Харківській області консультацію з питань попередження торгівлі людьми можна отримати за телефоном «гарячої лінії»: (057) 714-38-50.

Телефон «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми Міжнародного правозахисного центру «ЛаСтрада – Україна»: 0-800-500-225.

Контакти:
Чугуївська правозахисна група
chpg@ukr.net

***

Мета програми “Верховенство права” – підтримати ініціативи громадянського суспільства, спрямовані на захист прав людини й основоположних свобод, сприяти підвищенню правової свідомості та громадської активності на центральному та місцевому рівнях.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: