У групі “Наша надія” маленьких ромів готують до школи

На порталі "Правовий простір" опубліковано статтю Оксани Пастух про роботу дошкільної групи для ромських дітей при ужгородській школі №14

На порталі “Правовий простір” опубліковано статтю Оксани Пастух про роботу дошкільної групи для ромських дітей при ужгородській школі №14. Роботу групи координує ГО “Рука допомоги” за підтримки Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду “Відродження”.

У групі “Наша надія” маленьких ромів готують до школи
Оксана Пастух

З листопада минулого року 13 маленьких ужгородських ромів відвідують заняття з підготовки до школи, які організовані при школі № 14. Батьки майбутніх першокласників, які ще в осені мали сумніви у ефективності такого навчання, зараз щиро радіють успіхам діточок у навчанні й творчості. А діти чекають вересня й дуже хочуть до школи, в якій вони анітрохи не бояться вчитися.

Ентузіасти з громадської організації «Рука допомоги» об’єдналися навколо ідеї надати дітям якомога більше знань та навичок для вступу до школи та за підтримки Міжнародного Фонду “Відродження”організували повноцінну дошкільну групу з красномовною назвою «Наша надія». Програма навчання відповідає положенням, закладеним у Базовому компоненті дошкільної освіти в Україні, тобто діти пізнають навколишній світ та залучаються до своєї національної культури. До роботи залучені викладачі, які не тільки вчать читати, писати й рахувати, а дають знання з музики, іноземної мови, творчості. Кожне заняття побудовано так, що діти крок за кроком усвідомлюють свою унікальність та при цьому відчувають себе частиною великого суспільства. Екскурсії музеями, походи у парк, вивчення мапи України, плану свого району чи власного родоводу – усі ці форми отримання нових знань супроводжуються ідентифікацією маленьких ромів у суспільстві. Так відбувається процес соціалізації, в якому беруть участь як батьки, так й вчителі зі своїми помічниками – хлопцями й дівчатами волонтерами-медіаторами, які під час виникнення проблем у спілкуванні чи мовленнєвих проблем завжди приходять на допомогу своїм молодшим товаришам. Вчителі ж зі свого боку намагаються так удосконалили свою педагогічну майстерність, щоб забезпечити індивідуальний підхід до кожної дитини, уроки проходять в ігровій формі, що значно заохочує до навчання. До процесу навчання залучені батьки, яких не тільки запрошують на свята, дарують подарунки зроблені руками малечі, але й пропонують їм разом з дітьми приймати участь у вікторинах, ходити на екскурсії. Загалом навчання відбувається українською мовою, це дозволяє сподіватись, що майбутні першокласники зможуть навчатись у будь-якій школі за вибором батьків.

Як розповідає керівник освітньої програми, вчитель ужгородської школи № 14 Роман Стойка, у дітей період п’яти-шести років є найбільш оптимальним для початку цілеспрямованого виховання засобами залучення до дошкільного навчання. Якщо цього не робити, то дітям дуже важко вливатися у вир шкільного життя.

– Всі ми переслідуємо єдину мету: підготувати діточок до навчання в школі, зацікавити їх навчанням, запевнити батьків, що навчання – це така ж необхідність в житті, як одяг, взуття, їжа, – каже Роман Стойка. – Батьки в захваті від групи, від досягнень дошкільнят. Батьки, у яких підростають діточки, цікавляться чи буде наступного року такий центр. Вже зараз можу сказати, що навіть літні студії, які ми організовували у попередні роки, показали, що батьки почали більш охоче відправляти дітей в школу. Завдяки роботи центру діти були обізнані із заняттями школи: що таке урок, як себе поводити. Малеча навчилася рахувати до десяти, знають літери. Важливо й те, що дошкільнята розкрили свої таланти. Діти, які були замкнутими та не бажали відвідувати школу, почали співати, танцювати, декламувати вірші, покращилися знання з письма та математики. Зараз наші вихованці самі виявляють бажання вивчити віршик на свято та грати в сценках. Дуже приємно, що батьки повірили, що школа не є ворогом їх дітям, що в школі хочуть навчати їх дітей. Також діти-учасники проекту відчули свої сили через те, що вони самі приймали активну участь в організації заходів проекту.

Той досвід, який вже напрацьовано, наявні успіхи сповнюють бажання розвивати дитячі освітні програми. Отже, в планах створення секцій з футболу та тенісу для підлітків та молодших школярів.

Фото

Контакти:
ГО “Рука допомоги”
Роман Стойка
066 813 45 93
romanstojka@km.ru

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: