Жодних проблем з житлом, або Німецькі іпотеки під 3 відсотки

У виданні "Буковинське віче" опубліковано статтю Альфреда Вірлінґа про житлове кредитування в Німеччині

У виданні “Буковинське віче” опубліковано статтю Альфреда Вірлінґа про житлове кредитування в Німеччині. Переклад та адаптацію тексту здійснила Діана Козоріз. Матеріал підготовано за підтримки Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду “Відродження”.

Жодних проблем з житлом, або Німецькі іпотеки під 3 відсотки
Альфред Вірлінґ

Німецька іпотечна сфера може вважатися чи не ідеальним прикладом для інших країн. У німців практично не виникає проблем із житлом. Якщо запитати пересічного німця про те, чи виникали труднощі із житлом, він, найімовірніше, не відразу зрозуміє, що ви маєте на увазі. Вся справа в тому, що Німеччина як соціально орієнтована держава завжди надавала соціальній сфері значної уваги, а питання житла і доступності завжди виникає в числі перших з-поміж «що істи?», «де жити?», «як пересуватися».Як правило, сім’я, де дві людини працюють, може собі дозволити взяти в іпотеку будиночок чи на одну родину, чи трохи дешевший – на дві. Молода людина також може скористуватися іпотечним кредитуванням і купити квартиру.

Свого часу для молодих сімей діяла така система кредитування житла, що залежала від кількості дітей. Якщо народжувалась дитина, іпотека значно знижувалась, а якщо народжувалося три дитини, держава повністю брала на себе погашення іпотеки. Щоправда, згодом від такої практики відмовилися, адже велика кількість дітей у достатньо молодих людей призводила до інших труднощів – довгих декретів у жінок та психологічних проблем у сім’ї через невміння справлятися відразу з трьома дітьми з мінімальною різницею у віці.

На разі у Німеччині молодіжне кредитування має загалом такі ж умови, як і для інших. Це пов’язано з тим, що сама відсоткова ставка абсолютно для всіх є дуже помірною – 3–4 відсотки. Щоб отримати такий кредит, не треба проходити багато бюрократичних процедур. Варто надати довідку з місця роботи та довідку про зарплату, при наявності – довідку про декрет жінки. До речі, для громадян інших держав, існує також гарна можливість купувати нерухомість в Німеччині всього під 4-5 відсотків.

Існують програми, коли, аби отримати іпотеку, людина повинна застрахуватися на випадок втрати роботи. Це дуже важлива і корисна страховка. В разі втрати роботи іпотеку погашає страхова компанія. Та, звісно ж, є обмеження – людина протягом двох років повинна знайти нову стабільну роботу.

Кредит можна брати аж на 30 років, але німці таке практикують рідко. Як правило, їм вдається значно швидше розрахуватися з іпотекою. Але розстрочка на 30 років дозволяє у випадку форс-мажорів чи складних життєвих ситуацій залишатись «на плаву», не розривати договір і не втрачати житло, сплачуючи ту суму, яка на даний момент можлива.

Проте, варто наголосити на тому, що доки ви не сплатите увесь кредит, ваше житло належатиме банку. Але в цьому немає нічого страшного. Це загальноприйнята державна система. Так банки убезпечуються від можливих махінацій з житлом, які можуть робити покупці. Разом з тим, існує і державна система контролю самих банків. По-перше, варто наголосити, що німецькі банки є одними із надійніших і найстабільніших у світі. По-друге, в абсолютно всіх без винятку банках, які мають право надавати іпотеки, є 2 посади, які призначаються державою, а не радою директорів банку. Йдеться про голову, його заступника чи помічника. Таким чином, можливість афер вже з боку банківської системи також мінімізується.

Контакти:
“Буковинське віче”
Леся Воронюк
lesiavoroniuk@gmail.com

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: