Ситуацію з домашнім насильством аналізували в Білій Церкві

На порталі "Правовий простір" опубліковано статтю Оксани Пастух за підсумками круглого столу на тему домашнього насильства, який відбувся в місті Біла Церква

На порталі “Правовий простір” опубліковано статтю Оксани Пастух за підсумками круглого столу на тему домашнього насильства, який відбувся 10 квітня в місті Біла Церква (Київська область). Захід провела ГО “Правова єдність” за підтримки програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження”.

Ситуацію з домашнім насильством аналізували в Білій Церкві
Оксана Пастух

На фоні перспективи скорочення соціальних працівників, які працюють у державних установах, варто подивитися на ту діяльність, яку вони ведуть бодай в одному напрямку – протидії домашньому насильству. Безумовно, у цій роботі задіяні не тільки соціальні працівники, але й громадські організації, правоохоронні органи, система освіти. Тим не менш, якщо з «гри» вийдуть соціальні працівники, то про ефективність, тобто про профілактику насильства, супровід постраждалих тощо, треба буде дбати комусь іншому. Як це віддзеркалиться на ситуації з протидією домашньому насильству – відкрите питання.

Поки скорочення чи реформування ще не відбулося, системна робота триває. Про здобутки та перспективи в боротьбі з домашнім насильством у Білій Церкві йшла мова на круглому столі «Захист від домашнього насильства». Він пройшов 10 квітня та став частиною реалізації проекту “Посилення впливу громадськості на проблему домашнього насильства”, який впроваджує Центр правової інформації та консультацій при ГО «Правова єдність» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Присутні обговорювали рівень захищеності людей від насильства в сім’ї та попередження насильства.

Модерувала дискусію Ольга Настіна, керівник Центру правової інформації та консультацій, яка у привітальному слові розповіла про цілі на напрямки проекту. Це й надання безоплатної фахової правової та психологічної допомоги жертвам домашнього насильства, проведення навчальних тренінгів для дільничних міліції, слідчих, соціальних служб, працівників освіти, соціальних педагогів.

Провідний спеціаліст Білоцерківського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Лукянець розповіла, що сьогодні в місті налагоджений ефективний механізм співпраці фахівців з соціальної роботи з міліцією та громадськими організаціями. Центр працює з усіма випадками насильства, наприклад, в 2014 році надійшли 73 повідомлення, за якими здійснено вихід в кожну сім’ю, де насильство було вчинено при дітях. Ці родини взяті під супровід. Торкнулися й «вічної» теми – відсутності соціальних гуртожитків у місті, куди можна відселити тимчасово жінку і дитину, щодо яких вчиняється насильство. Також, як зауважила юрист проекту Інна Малишко, досі неефективним залишається механізм покарання кривдників, існує проблема замовчування людьми похилого віку випадків вчинення по відношенню до них фізичного та психологічного насильства.

Круглий стіл не дарма має таку назву. До участі у обговоренні були запрошені співробітники правоохоронних органів, які зі свого боку бачать, як зробити більш ефективною роботу по протидії домашньому насильству. По-перше, міліція у питаннях протидії домашньому насильству почала відходити від формалізму. На цьому наголосив Олег Микитюк, заступник начальника відділу дільничних інспекторів міліції Білоцерківського МВ ГУМВС України в Київській області. Він підкреслив дієвість співпраці між міліцією, соціальними службами та громадськістю. По-друге, з боку міліції звучать поради. За словами Олександра Параднього, начальника сектору ДІМ 1-го МВМ Білоцерківського МВ ГУМВС України в Київській області, не всі жертви звертаються до міліції, оскільки основною мірою відповідальності є штраф. А досить часто виходить, що даний штраф жертва сама і сплачує, бо мова йде про родинний бюджет. А куди ефективніше було б присуджувати правопорушнику покарання у вигляді громадських робот.

Цю пораду працівники Центру правової інформації та консультацій взяли на «озброєння». Отже, коли треба буде формулювати рекомендації та висновки щодо реалізації проекту, то пропозиція дільничних буде врахована.

Торкнулися на заході й ситуації з насильством по відношенню до дітей. Як повідомила Наталя Яценко, провідний спеціаліст управління освіти і науки Білоцерківської міської ради, за цей навчальний рік офіційно не зафіксовано випадків насильства над дітьми. В минулому році таких випадків було – 3. Пов’язано це з тим, що школи плідно працюють з батьками, діють «Психологічні служби», де є психолог і соціальний працівник, проводяться виховні заходи з батьками, як виховувати дітей, шукати шляхи порозуміння.

Підводячи підсумки круглого столу, можна сказати про те, що реалізація обговорюваного проекту має вплинути на ефективність роботи всіх державних структур та управлінь Білої Церкви, які сприяють протидії насильству в сім’ях. Також робота, яка вже триває і яка запланована на майбутнє, в черговий раз доводить, що соціальні працівники у наш нестабільний, психологічно навантажений час дуже потрібні суспільству.

Контакти:
ГО “Правова єдність”
pravova.ednist@yandex.ru

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: