Жінка подолала недоліки спадкового законодавства

На порталі "Правовий простір" опубліковано матеріал Ольги Жукової про те, як жінці вдалося отримати у спадщину недобудований будинок після смерті батька

На порталі “Правовий простір” опубліковано матеріал Ольги Жукової про те, як жінці вдалося отримати у спадщину недобудований будинок після смерті батька. Допомогу жінці надав Центр правової інформації та консультацій у місті Ковель (Волинська область), роботу якого координує ГО “Центр правової допомоги” за підтримки програмної ініціативи “Права людини та правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження”.

Жінка подолала недоліки спадкового законодавства
Ольга Жукова

Складна життєва ситуація трапилася з жителькою Ковеля Катериною Петрівною Онищенко *. Отримавши у спадок недобудований будинок, вона самостійно не змогла оформити спадкові права на нього. Адже, щоб їх оформити необхідно здати житло в експлуатацію, а зробити це за законодавством може тільки її вже покійний батько.

Більше як два роки тому у Катерини Петрівни помер батько. Після його смерті відкрилась спадщина, яка складалася з незавершеного будівництва (реконструкції) житлового будинку з надвірними будівлями у місті Ковелі.

Катерина Петрівна, як то встановлено законом, прийняла спадщину після смерті батька. Однак, оскільки згаданий житловий будинок є недобудованим, то він звісно ще не зданий в експлуатацію. Тому пані Катерина не може оформити документально спадкові права на цей будинок.

А погіршувалась ситуація тим, що вона не могла й здати будівлю в експлуатацію. Оскільки законодавством чітко передбачено, що «здача в експлуатацію завершеного будівництвом об’єкта може бути здійснена лише забудовником такого майна», тобто – покійним батьком.

Самотужки жінка не змогла вирішити проблему. Катерині Петрівні здавалося, що вона у глухому куті. Однак, знайома порадила їй звернутися до Центру правової інформації та консультацій Волинської обласної громадської організації «Центр правової допомоги».

Координатор Центру Василь Ковальчук проаналізував ситуацію та з’ясував, що покійний батько пані Катерини за життя підготував всі необхідні документи, розробив проект забудови земельної ділянки (у відповідності до плану забудови, погодженого головним архітектором міста), та розпочав будівництво відповідно до проекту. Після завершення будівництва батько ініціював реконструкцію житлового будинку без істотного відступу від плану забудови земельної ділянки, яку, нажаль, йому не вдалося завершити у зв’язку зі смертю.

Координатором Центру Василем Ковальчуком було підготовлено позов до Ковельського міськрайонного суду Волинської області про визнання за спадкоємцем – Катериною Петрівною – майнових прав на забудову (реконструкцію) незавершеного житлового будинку, який належав її покійному батькові.

Рішенням суду позов пані Катерини було задоволено повністю. Юристи Центру роз’яснили жінці, що після того, як рішення суду набере законної сили, їй необхідно буде звернутися до Інспекції архітектурно будівельного контролю та Відділу архітектури та містобудування для здачі в експлуатацію житлового будинку.

* Ім’я та прізвище героїні змінено з етичних міркувань

Контакти:
ГО “Центр правової допомоги”
(03352) 7 39 92
legal_aid@ua.fm

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: