Результати семінару для грантерів ромських проектів

05 - 06 лютого 2015 року в м. Києві відбувся 3-й навчальний семінар для грантерів конкурс проектів «Громадський контроль за виконанням державної Стратегії захисту й інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року».

05 – 06 лютого 2015 року в м. Києві відбувся 3-й навчальний семінар для грантерів конкурс проектів «Громадський контроль за виконанням державної Стратегії захисту й інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року», який підтриманий  Ромською програмною ініціативою Міжнародного фонду «Відродження» у співпраці з Європейським центром захисту прав ромів (Угорщина).

Учасникам зустріч було презентовано попередні результати соціологічного опитування, яке проводилось силами грантерів проекту в грудні 2014 року в 6 областях України. Результати опитування свідчать, зокрема, про високий рівень довіри  до ромських громадських організацій. Так при вирішенні проблем 68% опитаних зверталися до представників громадського сектору, в той час як рівень повної довіри до органів влади складає лише 2%, а 21,5 % респондентів повністю не довіряють представникам влади, тому налагодження конструктивної взаємодії з органами влади та побудова довіри до них є важливим завданням, на вирішення якого спрямований даний проект. Дані також свідчать, що громадський тиск та контроль за виконанням регіональних планів ромської національної стратегії є дієвим інструментом в процесі залучення ромів до процесу прийняття рішення та підвищення ефективності виконання державних програм.

Учасники семінару також презентували результати виконання регіональних планів за результатами звернень до органів державної влади та пропрацювали підходи до вироблення рекомендацій до їх покращення. Отримані дані свідчать про потребу доопрацювання планів за активної участі ромської громадськості, визначення цільових коштів органами влади для реалізації поставлених завдань та  чітких критеріїв для оцінки та контролю за їх виконанням. Крім того учасники тренувалися в розробці адвокаційних планів для втілення розроблених рекомендацій. За ініціативи ромських громадських організацій було підписано меморандум про співпрацю для подальшої партнерської участі в аналізі публічної політики та здійснення громадського моніторингу.

Контакти: Олександр Шваюн, менеджер Ромської програмної ініціативи, shvaiun@irf.ua

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: