Медико-юридична клініка: захист прав людини у сфері охорони здоров’я

У Львові за ініціативи кафедри медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького стартувала перша в Україні медико-юридична клініка, створена з метою захисту прав людини у сфері охорони здоров’я і забезпечення практичного сегменту навчання з дисципліни «Медичне право України» студентів Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та Львівської комерційної академії.

У Львові за ініціативи кафедри медичного права Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького стартувала перша в Україні медико-юридична клініка, створена з метою захисту прав людини у сфері охорони здоров’я і забезпечення практичного сегменту навчання з дисципліни «Медичне право України» студентів Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та Львівської комерційної академії. Ідея створення такої інституції в Україні зародилась у Загребі в 2014 р., на заході, організованому Фондом відкритого суспільства і Міжнародним фондом «Відродження», присвяченому правам людини у сфері охорони здоров’я. Українська делегація була представлена Іриною Сенютою та Дмитром Клапатим. Протягом року відбувались презентації ідеї, готувались статті за цією тематикою, аби практика була менш тернистою.

З вітальним словом виступила Ірина Сенюта, завідувач кафедри медичного права, яка вказала на особливості створення і діяльності клініки, важливість поєднання медиків і правників на одному професійному полі, наголосила на високій місії і відповідальності, якою оповиті обидві професії, висловила слова подяки, усім, хто долучився до здійснення цього проекту, аби клініка розпочала свою ходу.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся начальник Головного управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський, який підтримав створену інституцію, підкреслив готовність співпраці як в аспекті надання безоплатної правової допомоги, так і підвищення рівня правової обізнаності населення. Вітання і слова підтримки звучали від декана факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Ореста Січкоріза та голови Українського лікарського товариства у Львові, проректора з лікувальної роботи Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Андрія Базилевича, які відзначили важливість правового сегменту в медицині, інноваційність створеної інституції, важливої як для навчання, так і студентської практики. Теплі слова лунали з уст співзасновників клініки: декана юридичного факультету Львівської комерційної академії Олександра Котухи та головного лікаря Комунальної 4-тої міської клінічної лікарні Ярослава Чуловського, які окреслили роль і значення діяльності клініки, унікальність явища на національних теренах і висловили готовність імплементувати цю добру справу в життя, аби забезпечити права людини у сфері охорони здоров’я і практичний вишкіл студентів.

З 6 жовтня 2015 р. розпочалося надання безоплатної первинної правової допомоги щодо забезпечення прав людини в сфері охорони здоров’я. Консультація знаходиться за адресою м. Львів, вул. І. Франка, 68 (ауд. 101) та працюватиме з 16.00 до 18.00 год. Окремим напрямом буде надання безоплатної правової допомоги в царині паліативної допомоги.

Ця синергія студентської молоді на медико-правовому майданчику сприятиме підвищенню рівня їхньої правової свідомості та захисту прав людини у сфері охорони здоров’я.

Контакти: Ірина Сенюта, prlawlab@ukr.net

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: