Рух до прозорої медицини: Кіровоград

Про візуалізацію бюджету охорони здоров’я Кіровоградщини, створення першої в Україні громадської лікарсько-пацієнтської ради, відкриту медицину та пошук механізмів підтримки пацієнтів замісної терапії йшла мова під час круглого столу «Кіровоград – відкрита медицина: досягнення та поразки»

Про візуалізацію бюджету охорони здоров’я Кіровоградщини, створення першої в Україні громадської лікарсько-пацієнтської ради, відкриту медицину та пошук механізмів підтримки пацієнтів замісної терапії йшла мова під час круглого столу «Кіровоград – відкрита медицина: досягнення та поразки» 28 січня у м. Кіровоград.

Участь в обговоренні даної теми взяли перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Коваленко, консультант Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» Сергій Жук, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко, начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук, депутати, медики та громадськість.

“Ми розглядаємо Кіровоград як позитивний регіон, адже він один із небагатьох, де є певні зрушення. Кіровоград є першим містом в Україні, де працює лікарсько-пацієнтська рада, яка покаже прозорість розподілу бюджетних коштів та обговорюватиме напрямки реформування медичної галузі”, – зазначив експерт програмної  міжнародного фонду «Відродження» Сергій Жук.

Пацієнти повинні знати, на які напрямки медицини виділяються кошти. Тому аналітики КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» працюють над візуалізацією  бюджету, що підтримали і чиновники.

“Ми завжди готові сміливо надавати інформацію щодо фінансування медичних закладів”, – зазначив Олег Рибальченко, додаючи, що інформація про бюджети установ повинна бути оприлюднена і на сайтах медичних закладів Кіровоградщини.

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко позитивно відзначив ініціативу громадських активістів у напрямку реформування  медичної галузі. Він також наголосив на необхідності проаналізувати, на що витрачаються благодійні внески.

“Розпочніть, будь ласка, не з величезного обсягу фінансування, а проаналізуйте спеціальні фонди. Це фактично благодійні внески, – звернувся чиновник. – Працівники лікарні, школи, дитсадка не повинні брати в руки гроші. У разі якщо є така потреба, оплата має йти виключно через банк.

Із зробленого в межах програмної ініціативи громадські активісти також відзначили виділення коштів із місцевого бюджету на препарати замісної підтримувальної терапії, зокрема, препарату Бунпрен ІС, який дає змогу паралельно лікувати ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатит В, С. 

Спільно з чиновниками, медиками та громадськими активістами було визначено пріоритетні питання, які потребують вирішення: громадський моніторинг спеціальних фондів медичних закладів, на які вносяться благодійні внески; фінансування препаратів замісної підтримувальної терапії у 2016 році; створення робочої групи з розробки механізму соціального замовлення; розширення діяльності громадської лікарсько-пацієнтської ради при департаменті охорони здоров’я ОДА.

Сучасний стан реалізації програмної ініціативи засвідчив, що чиновники готові чути і враховувати думку громадськості та спільно працювати у напрямку ефективної медицини через раціональне використання коштів.

Проект «Кіровоград – відкрита медицина» реалізують експерти  Кіровоградського обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» за підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Контакти: Кіровоградське відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ, kovlgv@ukr.net

 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: