Критичне мислення в епоху діджиталізації: 5 порад від Клятого раціоналіста

Нещодавно Міжнародний фонд “Відродження” запустив ініціативу “Ліга відкритого суспільства” – це гурток для блогерів-початківців, які прагнуть поширювати щирі історії про важливі речі.

У відборі взяло участь більше 100 людей, а переможцями стали 15. З вересня по грудень у них буде змога вчитися у найкращих журналістів, блогерів, експертів; зустрічатися з людьми, чий приклад надихає; шукати свій особливий голос і відрізняти важливе від другорядного; практикуватися у створенні та поширенні повільних історій, від яких мурашки по шкірі; творити ціннісну спільноту, з якою хоч у вогонь, хоч у воду.

Партнери нашої ініціативи “Свідомі” підготували матеріал про інформаційну гігієну, у якому блогер, автор та каналу “Клятий раціоналіст” Артем Албул поділився кількома своїми порадами:

1. Читайте новину повністю
Не варто орієнтуватися лише на заголовки, адже часто в них винесена неповна або маніпулятивна інформація. Трапляється, що текст повністю суперечить своєму заголовку або взагалі стосується чогось іншого.

2. У будь-якої інформації має бути чітке першоджерело
Це або щось таке, що можна перевірити: документ, офіційна заява, наукова стаття тощо, або щось, що підтверджують щонайменше два різні першоджерела. Анонімні повідомлення чи «власні канали» не можуть вважатися надійним джерелом.

3. Перевіряйте те, як новину подають різні ЗМІ
Часто редакційна політика, конфлікт інтересів або звичайний брак професійності призводять до неправильної подачі інформації або свідомих/несвідомих маніпуляцій.

4. Окремо скажу про наукові новини
Враховуйте рівень доказовості джерела. Наприклад, заява одного експерта є менш цінною, аніж результат повноцінного дослідження, опублікованого у науковому журналі. А висновки міжнародних організацій, засновані на усіх доступних даних, — ще більш цінні.

5. Головне — не поспішайте.
Не вірте всьому одразу та не робіть емоційних висновків, не кваптеся коментувати та поширювати. Спочатку перевірте та проаналізуйте все.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: