Моніторинг прозорості національних ВНЗ: 2015

Моніторинг присвячений проблемі використання прозорості університетів як одного з інструментів забезпечення та підвищення якості вищої освіти. Дослідження здійснювалось за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Моніторинг присвячений проблемі використання прозорості університетів як одного з інструментів забезпечення та підвищення якості вищої освіти. Дослідження здійснювалось за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Звіт складається з двох частин. Перша присвячена міжнародному контексту інструменталізації прозорості університетів. Описані основні практики застосування відкритості університетів у Франції, Англії, Нідерландах та Росії. Французький досвід переданий крізь призму об’єднання вишів. Прозорість англійських університетів розглядається під кутом зору вступної кампанії та інформування абітурієнтів. Голландський досвід описаний з акцентом на стратегічному плануванні, яке здійснюють університети. Також окрема стаття присвячена бліц-огляду боротьби з корупцією за допомогою прозорості закордоном.

Друга частина присвячена моніторингу прозорості національних ВНЗ в Україні, який тривав протягом півроку з жовтня 2014 по березень 2015 року. Результати моніторингу показали, як університети публікують на своїх сайтах інформацію, присвячену освітнім програмам, фінансовим та адміністративним аспектам, а також стратегічному плануванню. Також описана методологія моніторингу, згідно з якою кожен університет у підсумку отримав відповідний рейтинговий бал. Наприкінці подано узагальнені рекомендації для університетів та Міносвіти щодо вдосконалення та підвищення рівня прозорості українських університетів. Окрім того, в рамках проекту кожен національний ВНЗ отримав індивідуальні рекомендації про те, як підвищити власний рівень прозорості для підвищення якості вищої освіти, залучення більш мотивованих абітурієнтів та пошуку додаткових джерел фінансування.

Моніторинг прозорості національних ВНЗ: 2015

Контакти:Центр дослідження суспільства

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: