Експерти: Від підписання Угоди про асоціацію з ЄС виграють передусім споживачі

Експерти назвали переваги, які отримають споживачі від підписання Угоди

Від підписання Угоди про асоціацію України з ЄС виграють передусім споживачі. Про це заявили учасники семінару, який відбувся 2 квітня в місті Кілія (Одеська область). Захід провела Всеукраїнська національно-культурна молдавська асоціація за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”.

Експерти назвали переваги, які отримають споживачі від підписання Угоди (підвищення якості товарів, зменшення ціни на товари європейських виробників, посилення конкуренції між виробниками). За їхніми словами, сільське господарство також може отримати додаткові дивіденди від створення Зони вільної торгівлі, якщо зможе запровадити новітні технології та стати експортоорієнтованим відповідно до стандартів ЄС. “З травня по листопад ЄС скасовує митні збори на українську продукцію. Це є позитивним сигналом для українських експортерів і виробників”, – зауважила експертка Ольга Назар.

Експерт Тарас Халавка зупинився на політичній частині Угоди про асоціацію, яку було нещодавно підписано у Брюсселі. “Угода визнає, що Україна сповідує європейські цінності, які базуються на “трьох китах”: демократія, верховенство права та повага до прав людини, в т.ч. й національних меншин. Останнє особливо актуальне для багатонаціональної Бессарабії – півдня Одещини”, – сказав він.

У присутніх виникали питання, чи пов’язане бажання уряду провести найближчим часом адмінреформу з підписанням Угоди про асоціацію. Тарас Халавка прокоментував це так: “Прямого зв’язку між запланованою реорганізацією райдержадміністрацій і створенням виконкомів райрад із підписання політичної частини Угоди про асоціацію немає, одначе засади реформи відповідають європейському принципу субсидіарності, а також Європейській Хартії з питань місцевого самоврядування”.

Контакти:
Всеукраїнська національно-культурна молдавська асоціація
Тарас Халавка
099 728 79 22
taras-xal@ukr.net

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: