Відбулася презентація дослідження «Аналіз міграційної політики держав: орієнтири для України»

Організатори: Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування, Міжнародний фонд «Відродження».

Учасники: Дарина Марчак – перша заступниця міністра соціальної політики України; Тетяна Циба – народний депутат України; Світлана Калініна – декан економіко-правового факультету МДУ (м. Київ), доктор економічних наук, професор, академік АЕНУ; Олександр Цимбал – доктор економічних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу дослідження ризиків зайнятості населення ІДСД НАН України; Олексій Толкачов – громадський діяч, голова фонду «Омріяна країна»; Олексій Буряченко – кандидат політичних наук, виконавчий директор «Міжнародної асоціації малих громад»; Гаврилечко Юрій – кандидат наук з державного управління, доцент кафедри національної безпеки, менеджменту та публічного адміністрування Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права ЗВО «МНТУ»; Олесь Доній – ГО «Центр досліджень політичних цінностей»; Михайло Непран – перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України, член Української ради бізнесу; Ірина Варагаш – засновниця та власниця компанії “Еконія”. 

Модератор: Василь Воскобойник – президент “Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування”.

Питання до обговорення:

  • глобальні тренди: динаміка і спрямованість міграційних потоків;
  • пріоритетні категорії мігрантів у світовому трудоресурсному забезпеченні;
  • міграційна політика як основа економічного зростання: міжнародний досвід;
  • Україна в процесі міжнародної міграції: можливості та ризики.

Під час обговорення перша заступниця міністра соціальної політики України Дарина Марчак зазначила, що вимушена міграція українців, високий рівень передчасної смертності та низький рівень народжуваності  – це три негативних фактора, які драматично посилилися в Україні після початку повномасштабної агресії рф. Очевидно, що наслідками цього є, в тому числі, значні виклики на ринку праці. Відповідь на це зараз формує Уряд у декількох стратегіях, одна з яких – Стратегія демографічного розвитку до 2040 року, яку готує Мінсополітики із залученням широкого кола експертів. Одним з кроків для відповіді на ці виклики може бути залучення до України мігрантів з інших країн. Але підходити до цього питання слід дуже виважено, виключно – після того, як гідними робочими місцями буде забезпечено всіх українців працездатного віку, і маючи чітке розуміння, мігрантів з яких країн, з якими комптенціями і кваліфікацією, і з яким “культурним кодом” ми, як країна, потребуємо залучати. В іншому випадку, замість вирішення проблем демографії і ринку праці, ми можемо створити багато нових проблем.

Концепція поствоєнного економічного розвитку України має бути покладена в основу нової державної міграційної політики.

На цьому наголошували учасники круглого столу в Укрінформі, присвяченого обговоренню результатів дослідження «Аналіз міграційної політики держав: орієнтири для України».

«В основу формування нової державної міграційної політики має бути покладена Концепція поствоєнного економічного розвитку України, центральним вектором якої має стати створення передумов для стримування відтоку населення, розвитку інтелектуального потенціалу держави, забезпечення найбільш повної професійної самореалізації на ринку праці», — зазначила декан економіко-правового факультету Маріупольського державного університету доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України Світлана Калініна.

На думку авторів дослідження, у питанні міграції варто наслідувати приклади Австралії, Канади та Нової Зеландії. Як зауважив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України, член Української ради бізнесу Михайло Непран, ці країни «першочергово виходять із потреб власної економіки та визначають напрямки, для яких треба залучати фахівців».

Результати дослідження засвідчили, що приймаючі країни заохочують трудову міграцію. Пріоритет надається висококваліфікованій робочій силі: науковцям, викладачам (хімікам, фізикам, математикам, біологам), медичним працівникам, інженерам, програмістам тощо.

Водночас, на переконання учасників круглого столу, першочерговим завданням для України є збереження інтелектуального потенціалу як умова забезпечення економічного зростання на стратегічну перспективу.

«Ефективна міграційна політика — серйозний виклик, який стоїть перед Україною. Відновлення економіки, повернення і залучення нових трудових ресурсів однозначно потребує комплексних і часом нестандартних рішень, в тому числі у сфері соціального захисту, освіти, охорони здоров’я. Хочу запевнити, що держава вже шукає ці рішення і навіть вже робить певні законодавчі кроки у цьому напрямку», — наголосила народний депутат Тетяна Циба.

  «Обговорюючи шляхи підготовки міграційної стратегії нашої країни важливо пам’ятати про необхідність проведення великої  інформаційної компанії, спрямованої на високій рівень свідомості суспільства щодо міжнародних міграційних трендів. Потрібно щоб в країні сформувався чіткий консенсус щодо міграційних процесів, і щодо того, що імміграція трудових мігрантів з інших країн матиме позитивні наслідки для економіки та суспільства», –  зауважив Василь Воскобойник, керівник проекту «Візія-2033», президент «Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування».

Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Як повідомлялось, за даними Міністерства економіки України, близько 6,2 мільйона українців виїхали за кордон унаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

Відео:

https://youtube.com/watch?v=sehhiffbAFI%3Fsi%3D5EnnBYM9XtoRAO3n

Джерело: Ukrinform

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: