АКТИВІЗАЦІЯ ГРОМАДСЬКОЇ УЧАСТІ
Розвиток краудфандінгу в Україні
Краудфандінг – це народне фінансування суспільно-корисних проектів, як правило через Інтернет, аби підтримати ініціативи людей чи організацій. У 2018 році Міжнародний фонд "Відродження" активно підтримував розвиток краудфандінгу через дофінансування культурних проектів, що змогли знайти підтримку від громадян.

Цією ініціативою Фонд прагне зміцнити практику фінансування значущих суспільних ініціатив шляхом краудфандінгу. Завдяки нашій підтримці громадські організації, які реалізують проекти у сфері культури та залучають кошти спільноти отримають додаткові можливості для реалізації своїх ідей.

Пріоритет цього конкурсу – підтримка культурницьких ініціатив, які допомагають знайти порозуміння у суспільстві, залучають людей з різних середовищ та регіонів.

В рамках постійно діючого конкурсу Фонд підтримав більше 20 важливих суспільно значущих ініціатив. Про ці ініціативи ви можете прочитати далі у розділі "Культура та просування ліберальних цінностей".

Запобігання конфліктам в об'єднаних громадах
Будь-які суспільні перетворення зачіпають інтереси певних сторін, тому неодмінно супроводжуються конфліктами. Не є винятком і реформа децентралізації, яка триває в Україні. У 2018 Асоціація сприяння самоорганізації населення за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" підготувала дослідження, присвячене цій темі – "Конфлікти в об'єднаних територіальних громадах: типи, причини, форми, наслідки".

Дослідження містить близько 50 матеріалів з відкритих джерел та результати 41 глибинного інтерв'ю із респондентами, які представляють різні сторони конфліктів, що виникли в об'єднаних громадах різних регіонів. Воно включає опис основних типів конфліктів у ОТГ, огляд судової практики щодо конфліктних ситуацій, а також детальний аналіз п'яти конфліктів, що виникли в об'єднаних громадах різних регіонів.
За результатами аналізу зроблені висновки та розроблені рекомендації для органів державної влади і місцевого самоврядування, а також неурядових організацій, активістів та експертів, які працюють над реалізацією реформ в об'єднаних громадах.

Дослідження також містить рекомендації для ОТГ щодо того, як уникати конфліктів.

Для запобігання та сприяння вирішенню конфліктів, які виникають у процесі впровадження різних реформ на місцевому рівні, МФВ оголошував спеціальний тематичний конкурс, переможцями якого стали 6 організацій з різних регіонів України. Його переможці активно використовували інструменти місцевої демократії як інноваційний інструмент запобігання та вирішення конфліктів.
Сприяння реформі місцевого самоврядування
Метою проекту "Децентралізація в Україні: від моніторингу до реагування", що здійснювався Інститутом громадянського суспільства за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" було аналітичне забезпечення народних депутатів України щодо перебігу реформи місцевого самоврядування та державної регіональної політики. Для цього організація проводила моніторинг та аналіз важливих нормативно-правових актів, що стосуються регіонального розвитку України, проблеми реформування адміністративно-територіального устрою, розбудови та посилення місцевого самоврядування.

В рамках проекту Інститутом було здійснено аналіз низки законопроектів, які стосуються місцевого самоврядування та його реформування, підготовлено аналітичні записки, видано і поширено два Вісники із аналітичними матеріалами, підготовлено пропозиції до аналітичної доповіді для Послання Президента України до Верховної Ради України. Також було проведено ряд публічних заходів з метою просування перебігу реформи децентралізації.
Розвиток волонтерства
Більше 5 років назад в Україні спалахнула Революція Гідності. Почався новий етап формування країни. Одними із найбільш активних змінотворців є волонтери, які вкладають свій час, сили та ресурси на те, щоб робити країною кращою. Розвиток волонтерства став важливою складовою роботи Міжнародного фонду "Відродження".

На розвиток волонтерства була спрямована Програма розвитку громадянського суспільства "Вмикайся", що здійснювалась Ukrainian Volunteer Service за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Громадські активісти Одеси пройшли навчання по роботі з волонтерами та розробили індивідуальні програми роботи з волонтерами для 8-ми організацій. Тренінг був розроблений на основі реального досвіду волонтерства та координації волонтерів в США та адаптованим під українські реалії з урахуванням 4-річного досвіду Ukrainian Volunteer Service у сфері волонтерського менеджменту.

Окрім тренінгу, у листопаді пройшла панельна дискусія, присвячена Міжнародному дню волонтера, учасниками якої стали досвідчені активісти з різних сфер.
Інтеграція ветеранів
У 2014 році Міжнародний фонд "Відродження" став однією з перших організацій, що надавали підтримку проектам, пов'язаним з інтеграцією ветеранів АТО у мирне життя. У 2018 році ця робота тривала.

24-25 квітня у Києві пройшла міжнародна конференція "VETS: світові практики інтеграції ветеранів до мирного життя". Організатори конференції: ГО "Юридична Сотня" (Україна), ГО "Побратими" (Україна), ГО "Combined Arms" (США), Anglia Ruskin Univesity (Велика Британія). Метою конференції є обмін найкращими практиками між державами щодо інтеграції ветеранів до мирного життя. Ця подія є можливістю для України стати повноцінною учасницею міжнародного діалогу щодо ветеранів.
Побудова довіри: Win-win форум в рамках «Бієнале довіри»
20 жовтня у Львові відбувався Win-Win Forum, де лідери приватного й громадського секторів обговорювали, як найефективніше об'єднати свої зусилля задля покращення якості спільного простору не лише у Львові. Підтримку його проведенню надав Міжнародний фонд "Відродження". Захід пройшов в рамках "Бієнале довіри", метою якого було відновлення, посилення та мотивація звички довіри у суспільстві. Програма включала академічну, практичну та мистецьку складові.

Під час Win-Win Forum говорили про те, як зробити так, щоб ця формула "бізнес + громадський сектор" давала найкращі результати. Подія зібрала лідерів підприємницького світу, правозахисників, політичних експертів, управлінців на лекціях, дискусіях і презентаціях, що пройшли на території LEM Station – новоствореного соціального хабу.
Зараз відбувається "гібридизація" бізнесу й громадянського суспільства, коли важко відрізнити, де одне закінчується, а де починається інше. За класичними підходами, це щось неправильне – ти маєш бути бути або прибутковим, або неприбутковим. Однак реальність змушує це коригувати. Це змушує також і донорів переглядати свої стратегії, дивитися, яким чином власне ідентифікувати те в суспільстві, те, що є життєздатним, уже не міряючи його виключно тим – а чи немає тут на "задньому плані" якихось прибуткових інтересів? З боку Фонду "Відродження" це є частиною великого "редизайну" нашої стратегії – не йти в річищі того шаблону, який існував колись, в 90-ті роки чи пізніше, але адаптувати свою стратегію, щоби бачити найбільш життєздатні елементи нового – нових паростків, які дуже часто з'являються на цьому перетині – громадянського суспільства і бізнесу
Олександр Сушко, виконавчий директор Міжанродного фонду "Відродження"
Чому довіряти й об'єднуватися – це вигідно, з'ясовували, зокрема, під час дискусії "Роль бізнесу поза бізнесом", серед яких виконавчий директор Фонду "Відродження" Олександр Сушко, підприємець Ярослав Рущишин, ресторатор і співзасновник урбаністичного проекту "Тепле місто" Юрій Филюк, учасник Несторівськї групи та засновник компанії pro.mova Євген Глібовицький.

"Бієнале довіри" стало першою у світі подією подібного формату й тематики, що стала спільною ініціативою підприємців, митців, науковців та активістів задля відновлення довіри як соціальної звички. можливо, тут ще варто додати цитату Олександра: Співрозмовники зійшлися на тому, що потрібно грати "в довгу", шукаючи рішень для досягнення сталості в процесах об'єднання підприємництва та громадського активізму.
Дослідження проблем та потреб переселенців
В межах проекту "Експертна підтримка реалізації Проекту "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України" на замовлення Міжнародного фонду "Відродження" Київський міжнародний інститут соціології у січні-лютому 2018 року провів комплексне соціологічне дослідження у трьох містах, де впроваджуються суб-проекти Надзвичайної кредитної програми Європейського інвестиційного банку для відновлення України (НКПВУ): Бахмуті, Харкові та Сєвєродонецьку. Усього було опитано 305 внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та 30 представників місцевої влади, громадського сектору та інших сторін, які залучені до роботи з ВПО.

Дослідження мало на меті з'ясувати, які зміни відбулись у життєвій ситуації ВПО на Сході України щодо їх основних проблем та потреб, інтеграції до місцевої спільноти, національної та регіональної самоідентифікації, почуття безпеки, взаємодії з органами влади та громадськими організаціями. Окремим дослідницьким завданням було вивчення потреби населених пунктів, що приймають ВПО, у відновленні соціальної інфраструктури, а також оцінка зусиль, що докладаються місцевими та міжнародними організаціями у цьому напрямку.

Отримані результати дослідження показують, що частка працюючих ВПО у віковій групі 18-59-річних зросла вдвічі з 2015 року та становить 60%. Порівняно з 2015 роком значно менше ВПО скаржаться на нестачу грошей на побутові товари (скорочення з 52% до 31%), на харчування (з 43% до 13%), на неможливість придбати ліки (з 40% до 15%) та оплатити необхідне лікування (з 17% до 6%). Емоційна прив'язаність до рідного міста або села у ВПО з часом трохи слабшає: порівняно з 2015 роком ВПО рідше погоджувались із тим, що сумують за домом і вважають це місце частиною себе, пишаються ним і хотіли б, щоб їх близькі там жили.

Розвиток імпакт-інвестування в Україні
Під час VII Форуму організаційного розвитку громадянського суспільства України відбулася дискусія "Сталість та довіра у спільнотах через Імпакт-інвестиції", підтримана МФ "Відродження", під час якої представники бізнесу та громадського сектору обговорили, як інвестиції в бізнес можуть розвивати громадянське суспільство.

Диспутанти поділилися своїм баченням імпакт-інвестування як інвестиціями в бізнес-проекти, які поряд із комерційними цілями вирішують актуальні соціальні проблеми громади. Учасники-підприємці пояснили свою діяльність в цьому напрямку звичайним (природним) бажанням створити навколо себе комфортне середовище, зробити своє місто зручним для життя, привабливим для гостей.

Серед найбільш важливих та перспективних напрямків імпакт-інвестування в Україні на ближчі роки експерти бачать проекти, пов'язані з вирішенням проблем учасників військових дій та внутрішньо переміщених осіб, у сфері зайнятості, в енергозбереженні, в наданні соціальних послуг в широкому розумінні. Було відзначено, щоб проекти імпакт-інвестицій були синергетичними й органічно вписаними в програми розвитку громад, на вирішення проблем яких вони направлені.
Реновація заводу "Промприлад"
На базі заводу "Промприлад" громадські активісти на чолі з Юрієм Филюком у 2016-му році почали створювати соціально-економічну платформу для перезавантаження міста та регіону. Ця платформа повинна стати майданчиком, який дасть можливості людям з прагненням розвиватися, реалізовувати власні потенціали у своїх містах.
У квітні 2018-го року відбувся запуск пілотного поверху і проект вступив у нову фазу, яка передбачає викуп усієї території заводу "Промприлад" і ревіталізацію її за зразком пілотного поверху. Один з ключових партнерів масштабування проекту став Міжнародний фонд "Відродження".

Третина цієї площі за проектом передбачається під соціальні функції (проекти у сфері освіти, мистецтва тощо) і буде здаватись у субсидіальну оренду за зниженими ставками. Решту площі буде відведено під бізнесову складову і буде здаватись у комерційну оренду.

У проекті засновники хочуть поєднувати як комерційні функції, так і некомерційні соціальні напрями, щоб разом вони давали синергетичний ефект і допомагали як району зокрема, так і місту в цілому динамічніше розвиватись.
Фонд "Відродження" підтримує проект "Промприлад.Реновація", оскільки ми бачимо тут простір для змін не лише в місті чи регіоні. Ми бачимо тут рольову модель, приклад для наслідування з боку дуже багатьох ініціатив і в Україні, і потенційно закордоном. "Промприлад.Реновація" є унікальним поєднанням співпраці влади, громади і бізнесу. Співпраця в цьому трикутнику вкрай важлива для того, щоб досягнути синергії позитивних перетворень. Проект досить масштабний та амбітний, і я постійно бачу як він змінюється і розвивається
Станіслав Лячинський, директор програми "Соціальний капітал"
Форум ромської молоді
Ромська програмна ініціатива Міжнародного фонду "Відродження" вже багато років підтримує розвиток молодіжного ромського лідерства, ініціативи неурядових організацій і активістів, які представляють ромські громади та сприяють створенню в Україні середовища, вільного від дискримінації ромів у сфері освіти, охорони здоров'я. Форум ромської молоді – ще один крок у цьому напрямку.

У 2018 році третій щорічний Форум пройшов 11-13 травня у Львові під назвою "Реконструкція" та девізом "Побудуй своє майбутнє!", який апелював до необхідності створення єдиного ромського волонтерського руху в Україні.

Протягом трьох насичених днів близько 100 учасників та мотиваційних ромських і українських спікерів шукали ідеї для поєднання волонтерства і правозахисту, волонтерства і мистецтва, волонтерства і медіа, а також обговорили особливу роль жіночого волонтерства.

Наприкінці Форуму учасники вирішили організувати флешмоб, засуджуючи нещодавній напад на тимчасове ромське поселення на Львівщині, і закликали людей висловити солідарність, а правоохоронні органи – ретельно розслідувати напад.

Ромська школа громадської та політичної активності
Для 15 ромських активістів та активісток з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей у вересні 2018 року пройшла Ромська школа громадської та політичної активності – триденний тренінг з питань лідерства, громадської та політичної активності.

Навчальний компонент тренінгу включав такі блоки, як розвиток лідерства та громадської діяльності в Україні, концепцію прав людини, протидію дискримінації та захист прав вразливих груп, систему органів влади в Україні, політичні права, реформу децентралізації та особливості об'єднаних територіальних громад, участь громадян у бюджетному процесі, безпеку в громадах, вибори і виборчі процедури, статус виборця та обраної особи, основні порушення на виборах, огляд майбутніх виборчих кампаній, планування та проведення адвокаційних кампаній, зовнішню комунікацію та роботу зі ЗМІ.

В рамках навчання пройшли також вечірні кінопокази документальних фільмів з циклу "Ромська мрія", фокус-група щодо перспектив політичної участі ромської громади, обговорення подальшого мережування.

Ромська школа громадської та політичної активності проводилася спільно Одеською обласною організацією Комітету виборців України та Ромським правозахисним центром за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".
Made on
Tilda