ДОСТУП ДО ЛІКУВАННЯ ТА ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я
Модуль аналітики медичних закупівель
У 2018 році в Україні почав роботу модуль аналітики медичних закупівель – онлайн-платформа, яка дозволяє отримати деталізовану актуальну інформацію про закупівлі ліків та виробів медичного призначення, які здійснювались за кошти державного бюджету. Платформа об'єднує всю статистичну інформацію про закупівлі. Основна перевага даного інструменту—можливість порівняти ціни за однакову одиницю товару (ліки), та, таким чином, виявити тих закупівельників, які суттєво завищили ціну. Модуль розробили фахівці Transparency International Україна за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Цільова аудиторія – фахівці Міністерства охорони здоров'я та представники закладів, які здійснюють закупівлі, підприємства-постачальники, громадські організації, активісти, журналісти та пацієнти.

Модуль аналітики інтегрований з Національним переліком лікарських засобів та інформацією про закупівлі через міжнародні організації. За допомогою інструментів модулю можна швидко знайти інформацію про закупівлі в цілому по країні та конкретній області – загальну кількість закупівель та їхню вартість, тенденції у закупівлях певного типу товару, кількість учасників торгів тощо. Постачальники можуть знайти актуальні тендери для участі та з'ясувати тенденції попиту і пропозиції, пацієнти – перевірити наявність певних препаратів (їхніх міжнародних непатентованих назв) у медичному закладі.

Також інструменти модулю дозволяють виявляти підозрілі закупівлі за низкою критеріїв. Це, зокрема, об'єднання багатьох МНН або ж ліків і виробів медичного призначення в один лот, дроблення закупівель тощо. Крім того, можливо побачити, які постачальники домінують на ринку в кожній конкретній області та в якому сегменті.

Даний модуль передусім корисний для активістів, журналістів, представників контролюючих органів, які здійснюють аналітичну та антикорупційну роботу. За лічені хвилини він надає інформацію, на пошук якої раніше йшли місяці (через підрахунки в ручному режимі).

Оцінка процесу формування госпітальних округів та госпітальних рад
З листопада 2017 по лютий 2018 року Центр «Ейдос» за підтримки фонду провів моніторинг стану процесу утворення госпітальних округів та формування госпітальних рад, який відбувався в рамках підготовки до запровадження медичної реформи. Мета такого дослідження – проведення незалежної оцінки стану формування госпітальних рад та госпітальних округів, а також виявлення проблемних питань їхнього функціонування. Утворені госпітальні округи мали об'єднати постачальників вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги всіх рівнів; мали бути розроблені перспективні плани розвитку мережі стаціонарних закладів і визначені перспективні заклади охорони здоров'я у межах госпітальних округів. Від успішності цієї роботи у значній мірі залежатиме результат медичної реформи на вторинній (спеціалізованій) ланці – у лікарнях.

Школа бюджетної адвокації
Школа бюджетної адвокації є регіональним хабом експертизи, який зібрав весь досвід з бюджетної адвокації. Протягом 5 років Програма підтримувала місцеві НУО, які здійснювали адвокацію та домоглися виділення коштів місцевих бюджетів на послуги профілактики та лікування ВІЛ. Школа об'єднала вказаний досвід та зібрала експертів з бюджетної адвокації, які наразі пропонують методологію, навчання та менторство з питань отримання бюджетних коштів на соціальні та медичні послуги. Школа популярна не тільки в середовищі НУО, які працюють із вразливими групами, а й серед інших професійних груп, які замовляють цю експертизу, оскільки методи бюджетної адвокації є універсальними для будь-якої сфери.
У 2018 році Міжнародний фонд "Відродження" продовжив роботу з розбудови системи паліативної допомоги в Україні. Однією зі складових стала школа бюджетної адвокації паліативної адвокації. Організаторами виступили БО "Світло надії" та ГО "Інститут аналітики та адвокації". У тренінгу взяли участь 25 представників регіональних НУО, що працюють у сфері паліативної допомоги.

Провідні експерти України в сфері бюджетної адвокації продемонстрували успішні кейси і практики, розповіли, як правильно використовувати інструментарій для досягнення потрібних цілей, а також показали нові методики для ефективних адвокаційних кампаній.

Паліативна допомога – це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів і їх сімей, які зіштовхнулися з проблемами, пов'язаними з небезпечним для життя захворюванням, шляхом запобігання та полегшення страждань за рахунок раннього виявлення, ретельної оцінки та лікування болю та інших фізичних симптомів, а також надання психосоціальної і духовної підтримки.
Після 20 років розвитку програм зменшення шкоди за кошти міжнародних донорів (передусім Глобального Фонду), Уряд взяв на себе відповідальність державного фінансування програм профілактики та лікування ВІЛ, включаючи послуги зменшення шкоди для вразливих груп. Програма Громадське здоров'я МФВ протягом 5 років підтримувала бюджетну адвокацію, яка дозволила залучити кошти місцевих бюджетів на послуги зменшення шкоди. Так, за 2016-2018 роки вдалося залучити 24 млн грн. на послуги для вразливих груп.
Доступність опіоїдних анальгетиків для важкохворих
Мільйони людей по всьому світу не мають доступу до знеболення та паліативної допомоги. Це означає непотрібні страждання дорослих та дітей, а також їхніх сімей. Довгий час в Україні не існувало статистики, яка могла би показати актуальну ситуацію зі знеболенням. Однак у 2018 році таке дослідження провів Інститут аналітики та адвокації за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Дослідження охопило всю Україну, але повну інформацію щодо відпуску необхідних знеболювальних препаратів, а саме морфіну, аналітики отримали лише в Києві, Івано-Франківській та Полтавській областях.

Відповідно до дослідження, менше 20% українців отримують необхідне знеболення. За оціночними даними, впродовж 2014-2016 років 95 тис. осіб в Україні щороку помирали, страждаючи від болю. Станом на грудень 2016 року в Україні лише 518 аптек мали ліцензію на роботу з наркотичними речовинами, що становить менше ніж 3% від їхньої загальної кількості.

Дослідження стане основою для рекомендацій для Міністерства охорони здоров'я щодо оптимізації політики у сфері доступу знеболення.
9-10 жовтня 2018 року в Києві відбувся міжнародний семінар, присвячений проблемі доступності опіоїдних анальгетиків для знеболення в регіоні Східної Європи та Центральної Азії. Його учасники з Грузії, Вірменії, Киргизстану, Таджикистану, Молдови, Польщі та України провели обмін досвідом у процесі встановлення нових, більш ефективних та гуманних принципів обігу контрольованих наркотичних речовин, які використовуються в медичній сфері для знеболення паліативних пацієнтів. Зокрема, обговорили такі напрямки, як навчання медичних працівників та допомога пацієнтським спільнотам у адвокації їхніх потреб у паліативній допомозі.
Релігійні організації – за належну паліативну допомогу в Україні
В Україні рівень довіри до релігійних організацій є доволі високим: за результатами опитування 2018 року, їм довіряють 51% респондентів (це найвищий показник довіри українців протягом всіх років спостереження). Проте, медичні та соціальні працівники свідчать, що дотепер трапляються випадки, коли важкохворий пацієнт помирає страждаючи від сильного болю, через відмову від знеболення за власним бажанням чи волею рідних, ґрунтуючись на необхідності «спокути гріхів» через страждання.

Міжнародний фонд «Відродження» ініціює формування відкритих діалогів та експертних обговорень серед представників релігійних організацій, медичних та соціальних працівників, правозахисників та пацієнтів щодо ролі релігійних організацій у наданні паліативної допомоги. Міфи, пов'язані із твердженням про необхідність страждання, відкрито обговорюються та спростовуються.

Громадська рада при МОЗ України по співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій розробила проект «Положення про організацію душпастирської опіки у сфері охорони здоров'я». Адже медичне капеланство є невід'ємною складовою діяльності лікарень у розвинутих західних країнах, бо душпастирської опіки потребують не лише пацієнти (незалежно від свого віросповідання чи конфесії), але й лікарі та інший медичний персонал, особливо у стресових ситуаціях.
Всеукраїнське дослідження «Індекс здоров'я. Україна»
Щоб втілювати медичну реформу послідовно та ефективно, потрібно системно моніторити доступність і якість надання медичної допомоги на місцях, особливу увагу приділяючи думці її споживачів. Саме для такого системного оцінювання міжнародний фонд «Відродження» разом із партнерами вже третій рік поспіль проводить дослідження «Індекс здоров'я. Україна». Його результати щорічно презентуються як на національному рівні, так і під час регіональних заходів: прес-конференцій, нарад в обласних департаментах охорони здоров'я, зустрічей з експертами, науковцями, громадськими організаціями, які працюють у медичній сфері.

Індекс фіксує стан задоволеності громадян, їхній досвід отримання медичної допомоги (амбулаторної та стаціонарної), поведінку людей у разі виникнення проблем зі здоров'ям, доступність лікарських засобів та спосіб життя. Завдяки Індексу можна відстежити, як зміни в системі охорони здоров'я, що відбуваються в рамках медичної реформи (в країні в цілому та на рівні громад), позначаються на кінцевому отримувачі медичної допомоги. «Індекс здоров'я. Україна» надає цінну інформацію управлінцям галузі охорони здоров'я й усім, хто долучається до трансформації системи охорони здоров'я України в інтересах її споживачів. Наприклад, дані Індексу активно використовуються Міністерством охорони здоров'я, Національною службою здоров'я України, Світовим банком в Україні тощо.

Приєднуйтеся до сторінки дослідження у Фейсбуці.
Аналіз закупівель ліків через міжнародні організації
У 2014-15 роках Міжнародний фонд «Відродження» був одним із драйверів передачі централізованих закупівель медичних препаратів міжнародним організаціям. Мета – усунути корупцію та здешевити закупівлі для пацієнтів.

Центр Протидії Корупції за підтримки фонду провів аналіз 4-річної роботи програми міжнародних закупівель ліків з фокусом на онкології. Серед найбільш промовистих результатів:

  • Лише за одним напрямком — дорослою онкологією — тепер вдається закуповувати 90% препаратів дешевше, ніж 2014 року.
  • За напрямком "Дитяча онкологія" в 2014 році дистриб'ютори отримували 99,5% бюджетних коштів, а виробники – лише 0,5%. А вже 2017 року, після кількох років роботи міжнародних закупівель, дистриб'ютори за цим напрямком отримують лише 33,7% коштів, тоді як виробники — 66,3%.
  • Номенклатура (перелік) препаратів, які купує держава, у дитячій онкології зросла з 63 до 103 препаратів, у дорослій - з 71 до 101. 84% цих препаратів вироблені в ЄС.
  • Кількість постачальників, які виграли тендери, зросла з 8 (дитяча онкологія) і 6 (доросла онкологія) до 26 у кожному з цих напрямків, що свідчить про збільшення конкуренції.
  • 5 країн вже перейняли і запровадили досвід закупівлі ліків через міжнародні організації: Боснія і Герцеговина, Казахстан, Молдова, Туркменістан і Узбекистан.
Отже, тепер пацієнти отримують в рази більше безоплатних ліків. У середньому, держава тепер закуповує на 30-40% більше препаратів для лікування онкологічних хвороб у дорослих та дітей.
Окрім того, у 2018 році громадська організація «Радість руху» за сприяння фонду провела дослідження, яке показало: економія на закупівлях препаратів для пацієнтів з ювенільним ревматоїдним артритом через міжнародні організації складає в середньому 16%. У рамках дослідження проаналізували усі закупівлі імунобіологічної терапії для пацієнтів з ЮРА через Міністерство охорони здоров'я та через торги у системі електронних закупівель ProZorro за 2016-2018 роки. Дослідження підтвердило: закупівлі через міжнародні організації є найбільш ефективним механізмом забезпечення ліками важкохворих пацієнтів.
Протидія використанню ліків з недоведеною ефективністю
Купуючи та вживаючи ліки без доведеної ефективності, українці не лише дарма витрачають кошти, але й ставлять під загрозу власне здоров'я. Поширення в Україні ліків, у яких відсутні наукові підстави для клінічного застосування, є проблемою як для лікарів, так і для пацієнтів. Дискусія про це йде вже роками, проте аналіз об'єму ринку цих ліків досі не проводився. Підтримавши проведення дослідження ринку лікарських засобів з недостатньою доказовою базою, фонд привернув увагу суспільства до масштабів цієї проблеми: як виявилося, 26% грошей, витрачених українцями на медикаменти у 2017 році, пішли на ліки без доведеної ефективності – це приблизно 14 млрд грн. Загалом серед топ-10 найпопулярніших у 2017 році препаратів, 4 лікарські засоби взагалі не мають наукових підстав для клінічного застосування, які були б визнані у світі.

Більше того, 2017 року з місцевих бюджетів витратили 183 млн грн на закупівлі ліків без доведеної ефективності для медичних закладів. Разом із тим аналіз закупівель МОЗ України, які здійснюються із залученням міжнародних організацій за кошти держбюджету, показав, що всі ліки, які закуповуються, відносяться до ефективних та присутні у міжнародних стандартах надання медичної допомоги.
Сприяння впровадженню Національного переліку основних лікарських засобів
Національний перелік – це перелік основних (базових) якісних і безпечних ліків з доведеною ефективністю, які гарантовані державою безоплатно кожному пацієнту лікарні. З моменту свого запровадження, Нацперелік відкрив рівний і справедливий доступ пацієнтів до базового ефективного лікування хвороб, які є пріоритетними для України. Нацперелік формує Експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів – постійно діючий дорадчий орган при МОЗ України. До нього входять представники держустанов, громадських організацій, наукових інституцій. Членів Експертного комітету відібрано на конкурсній основі, за умови відсутності конфлікту інтересів. Нацперелік переглядається (розширюється) щорічно. Основа Нацпереліку – це Базовий перелік основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Підтримуючи створення, запровадження у практику і поширення інформації про Нацперелік, Міжнародний фонд «Відродження» сприяє рівному, справедливому і гарантованому державою доступу усіх пацієнтів до базового лікування захворювань.

У 2018 році фонд підтримав розробку інформаційних матеріалів про Нацперелік для різних аудиторій – спеціалістів департаментів охорони здоров'я та лікарів, які відповідальні за закупівлі ліків, а також для пацієнтів та їхніх рідних. Наприклад, створено сайт, який пояснює суть нового Нацпереліку і, зокрема, дає пацієнтам прості інструменти, як захистити своє право на ліки, гарантовані державою.
Ліки Контроль: мобільний додаток для перевірки наявності ліків у Нацпереліку
У червні 2018 року був запущений новий модуль безкоштовного мобільного додатку Ліки Контроль, що дозволяє пацієнтам перевірити наявність призначених лікарем препаратів у Національному переліку основних лікарських засобів. Модуль додатку був розроблений ГО «Ліки Контроль» за підтримки фонду.

Додаток Ліки Контроль – це інструмент, що сприяє дотриманню прав пацієнтів на забезпечення безкоштовними ліками у лікарнях. Крім того, додаток допомагає дізнатися усі подробиці про потрібні ліки одразу біля аптечного віконця чи у кабінеті лікаря, а саме:

  • перевірити, чи входять потрібні пацієнту препарати у програму «Доступні ліки» та в Нацперелік;
  • знайти дешевші, проте настільки ж ефективні аналоги ліків;
  • ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів;
  • перевірити серії ліків, заборонених до продажу.
Made on
Tilda