ДОСТУП ДО ПРАВОСУДДЯ
Громадські радники
У 2018 році Фонд продовжив розбудовувати мережу громадських радників (параюристів) в Україні. Протягом року в роботу включилися 44 нових громадських радників. Всього в Україні станом на кінець 2018 року працювало 66 громадських радників.

Громадські радники – це звичайні люди, які не мають юридичної освіти, проте пройшли спеціальне навчання з базових правових питань та отримали відповідні свідоцтва. Передусім громадські радники – активні та небайдужі волонтери, озброєні правовими знаннями та навичками, які вони готові задіяти у своїх громадах.

Громадські радники уважно вивчають наявну правову проблему та перенаправляють до компетентної інституції або надають правову інформацію, яка допоможе людині самостійно розв'язати свою проблему. Ці поради громадського радника можуть стосуватись як конкретної особи, так і усієї громади.
Окрім юридичних консультацій громадянам, члени мережі за рік реалізували 10 різноманітних проектів на межі активізму та правової допомоги, наприклад, дитячий клуб при бібліотеці, проведення навчання для молоді тощо.
Є ставлення до права як до відірваного від життя процесу, який вигаданий десь у Києві і не відповідає реаліям. Громадські радники дають розуміння того, що право є складовою життя і за його допомогою можна вирішувати як власні побутові проблеми, так і проблеми громадян загалом. Задача радників – перекласти сухі і формальні юридичні терміни на зрозумілу громадянам мову, піднести розуміння права на новий рівень.
Роман Романов, директор Програми "Права людини та правосуддя"
Pro Bono: правова допомога для кожного
Pro Bono – це добровільне надання адвокатом професійної правничої допомоги на безоплатній основі з метою відновлення соціальної справедливості в інтересах верховенства права.

Адвокати часто надають професійну правову допомогу безоплатно громадським організаціям, які не в змозі сплатити за неї з власної кишені.

Із лютого 2018 року для них існує можливість публічно заявити про готовність надавати правову допомогу на умовах pro bono. Це – кнопка Pro Bono в особистому кабінеті адвоката на сайті Національної асоціації адвокатів України.

Партнерами Простору є більше 30 юридичних компаній.
Правові клуби "PRAVOKATOR"
У 2018 році Фонд спільно з іншими донорами підтримав запуск мережі правових клубів "PRAVOKATOR", що покликані стати майданчиками для взаємодії правничої спільноти, громадянського суспільства та держави.

Правові клуби "PRAVOKATOR" – це перша комунікаційна платформа для професійного навчання та розвитку правників, мережування та об'єднання зусиль з експертним середовищем, обміну досвідом, генерування та впровадження інноваційних практик у сфері права.

Клуби розташовані у п'яти містах України: Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові.

Ми сподіваємось, що діяльність клубів "PRAVOKATOR" допоможе покращити якість надання правової допомоги та правової інформації для громадян України і підвищить довіру суспільства до системи права.

"Право має той, на чиєму боці сила, межі наших сил – наші закони!" – Слоган правових клубів "PRAVOKATOR"
Підтримка розвитку мережі юридичних клінік
Перші юридичні клініки при університетах відкрились за підтримки Фонду "Відродження" ще у 1990-х роках. З того часу Фонд допомагає в розбудові мережі юридичних клінік як частини системи безоплатної правової допомоги для населення.

В Україні існують понад 60 юридичних клінік. Забезпеченню їх якості діяльності слугує прийнята у 2014 році нова редакція Стандартів діяльності юридичних клінік України.

У 2018 році за підтримки Фонду Асоціація юридичних клінік України розробила новий стратегічний план на 2018-2020 роки, який включає цілі, задачі, індикатори виконання, стейкхолдерів, партнерів тощо.

Також впродовж 2017-2018 років було проведено моніторинги дванадцяти юрклінік України. Це дослідження стало предметом для публічних експертних обговорень з приводу вдалих управлінських практик, типових проблем та бачення перспектив розвитку юридичних клінік в Україні.

За результатами моніторингів та обговорень Асоціація юридичних клінік України визначила кроки, що потенційно спроможні розвинути унікальність та якість діяльності юридичних клінік.
Сімейні радники
У жовтні Міністерство юстиції запустило ініціативу "Сімейні радники" – нову спільну ініціативу громадськості, Мін'юсту та системи Безоплатної правової допомоги, спрямовану на забезпечення захисту прав громадян у сфері сімейного права. Міжнародний фонд "Відродження" став партнером проекту.

Сімейні радники – це активні українці, лідери суспільної думки у власній громаді, більшість з яких самі постали перед проблемами домашнього насильства і вже давно допомагають іншим людям боротися за свої права.

Фактично сімейні радники працюватимуть як волонтери та забезпечуватимуть комунікацію між постраждалими та відповідними співробітниками Мін'юсту та інших органів державної влади. Вони виступатимуть лише допоміжною ланкою. Консультації та захист надаватимуть громадянам юристи й адвокати системи безоплатної правової допомоги.

У 2018 році відбулися лише презентації проекту в Києві, Одесі та Харкові, а повноцінне впровадження заплановане на 2019 рік. Всі сімейні радники проходитимуть відповідне навчання, аби бути здатними надавати оперативну та якісну роз'яснювальну роботу в громаді, після чого необхідна правова допомога громадянам буде надана вже юристами системи БПД.
Перше соціологічне дослідження правових потреб громадян в регіонах України
Дослідження правових потреб та проблем в регіонах України протягом січня-травня 2018 року проводив Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Міжнародного фонду "Відродження" для Міністерства юстиції України. Дослідження охопило Херсон, Сєвєродонецьк, Жовті Води та Соснівку.

Дослідження систематизує проблеми, що виникали у мешканців цих чотирьох міст протягом останніх трьох років, та виявило, що кожен другий мешканець мав хоча б одну правову проблему в цей період. Найбільш поширеними з них виявились: права споживачів (для 16% мешканців), житлово-комунальне господарство (12%), соціальні виплати та пільги (8%), медичне обслуговування (7%), трудові відносини (6%).

А найбільш серйозними правовими проблемами, з якими стикались мешканці цих міст за останні три роки, були: кримінальні правопорушення, опіка та піклування, притягнення до адмінвідповідальності, власне житло, погашення заборгованості, сімейні відносини, насильство в родині, виконання судових рішень.

З огляду на такі результати дослідники рекомендували зосередити правову політику в цих регіонах на: популяризації правових способів вирішення проблем, формуванні нульової толерантності до явищ корупції, неправових способів вирішення проблем, популяризації системи безоплатної правової допомоги (БПД), про яку наразі знають лише 23% мешканців цих чотирьох міст, інформуванні про можливість отримати правову допомогу в громадських приймальнях.
Розвиток шкільної медіації
Медіація – це метод вирішення спорів, який допомагає сторонам конфлікту проаналізувати конфліктну ситуацію і самостійно обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту. Шкільна медіація допомагає вирішувати конфлікти між неповнолітніми на їх початку і сприяє превенції правопорушень.

У 2018 році Фонд продовжив свою багаторічну роботу з розвитку шкільної медіації в Україні. Завдяки роботі Мережі правового розвитку вдалося налагодити комунікацію між офісами та шкільними службами порозуміння в п'яти областях України – Херсонській, Харківській, Вінницький, Волинській та Одеській, започаткувати 38 шкільних служб порозуміння, підготувати 250 медіаторів з-поміж учнів та педагогів, навчити 42 тренера-фасилітатора і задіяти понад 6 тисяч дітей у 22 навчальних закладах.

У 2018 році Фонд також зосередив увагу на розвитку шкільної медіації в навчальних закладах з виразним етнокультурним розмаїттям, зокрема у школах з високою долею ромських учнів в Черкаській та Одеській обл.

Підсумки проекту були проведені під час міжрегіонального форуму практик шкільної медіації "Життя без конфліктів", який зібрав понад 160 учасників з усієї України.
Made on
Tilda