ПРАВО НА БЕЗПЕКУ
Сприяння якісній роботі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури
Протягом 2017-2018 років команди Експертного центру з прав людини та програмної ініціативи "Права людини і правосуддя" Фонду "Відродження" працювали над дослідженням, щоб виявити моменти в роботі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, які потребують вдосконалення, а які можуть буду поширені як успішні практики з іншими правоохоронними структурами.

Ідея дослідження – об'єктивно подивитись крізь призму діяльності прокурорів САП на те, чи можуть певні процеси діяльності процесуального керівника бути більш ефективними.

Результатом став аналітичний звіт "Роль прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на досудовій стадії", що допоміг виявити сильні та слабкі сторони у структурі діяльності САП та розробити рекомендації для збільшення ефективності роботи. Дослідження буде використане САП для зміни власних алгоритмів роботи.
Community Policing - поліція як частина громади
У 2018 році в рамках правопросвітницького проекту "Я МАЮ ПРАВО!" Міністерство юстиції України разом з Онлайн-будинком юстиції за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" створили серію інформаційно-навчальних роликів "Знай своє право на землю". Мета ініціативи - розширити коло громадян, які зможуть отримати інформацію про свої права та інструкції для їх захисту.

"Я маю право" спрямоване не лише на те, щоб інформувати громадян про їхні права, а й навчаємо їх, як ці права захищати. Проект дає чіткі й зрозумілі поради, як діяти, коли твої права порушують.

У відеороликах розглядалися ті питання, які найчастіше турбують населення, актуальні проблеми, з якими стикається кожна людина.

Кваліфіковані фахівці, юристи та експерти надали вичерпні відповіді по кожній з тем правовідносин, роз'яснили, яким чином можна уникнути проблем, як заповнити документи, які закони необхідно знати для вирішення юридичних питань та куди звернутись у випадку порушення прав.

"Електронний кабінет дільничного" bezpechne.community
Bezpechne.сommunity – це один із варіантів взаємодії поліції та громади (community policing). Ця філософія полягає в роботі поліції, що враховує думку людей про проблеми безпеки. Це інтерактивна багатофункціональна онлайн-платформа, що сприяє налагодженню комунікації між поліцією та громадами міст і містечок України.

У 2018 році громадська організація DreamKyiv за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" займалася оптимізацією електронного кабінету дільничого. Першими спробувати новий сервіс змогли мешканці Голосіївського району Києва. У Національній поліції сподіваються, що цей сервіс збільшить довіру громадян до правоохоронців.

Ресурс співпрацює з юридичними клініками Національної академії внутрішніх справ та з Центром безоплатної правової допомоги Міністерства юстиції України. Якщо питання потребує юридичної консультації, на нього відповідають ці відомства.
Електронний кабінет дільничного тестуватимуть протягом трьох місяців, а згодом планують під'єднувати інші райони столиці. Дільничні мають реагувати на повідомлення від громадян до двох робочих днів. З часом ініціатори проекту проведуть моніторинг звернень, які надійшли через електронний кабінет, щоб оцінити ефективність роботи дільничних.

Навесні Custody Records запрацювало в Херсоні та Дніпрі, а восени – у Кропивницькому та Сарнах Рівненської області. Потрапляючи в ізолятор тимчасового тримання (ІТТ), затриманий може поскаржитися на порушення його прав під час затримання, і щодо інциденту розпочнеться перевірка. Всі відомості про затриманого є в електронній базі, а не на папері. Відповідні органи можуть подивитися, що відбувається в камері ІТТ з будь-якої точки України, а сам затриманий може зв'язатися через мікрофон у камері з черговим.

Наразі система працює лише на рівні ізоляторів тимчасового тримання. Експерти наголошують на важливості присутності сustody officer'ів при першому контакті з затриманою особою, аби запобігти правопорушенням. Надалі пропонується ввести посаду інспектора в кожному райвідділі, аби вибудувати цілісну систему Custody Records в діяльності Нацполіції.
Просування практики процесуальних інтерв'ю на заміну допитам
У 2018 році Міжнародний фонд "Відродження" продовжив просувати практику процесуального інтерв'ю замість класичних допитів.

Здобута інформація в результаті класичного допиту, що зазвичай супроводжується маніпулятивними техніками, залякуванням, а іноді й тортурами, не може бути достовірною та надійною. По-перше, інформація отримана з порушенням прав людини не є допустимою. По-друге, опинившись в таких умовах допиту, будь-яка людина сильно нервує, а це сповільнює роботу мозку та пам'яті. Все це шкодить комунікації, а тому суттєво зменшує шанси слідства отримати якомога більше достовірної та надійної інформації.
У 2018 році Міжнародний фонд "Відродження" продовжив просувати практику процесуального інтерв'ю замість класичних допитів.

Здобута інформація в результаті класичного допиту, що зазвичай супроводжується маніпулятивними техніками, залякуванням, а іноді й тортурами, не може бути достовірною та надійною. По-перше, інформація отримана з порушенням прав людини не є допустимою. По-друге, опинившись в таких умовах допиту, будь-яка людина сильно нервує, а це сповільнює роботу мозку та пам'яті. Все це шкодить комунікації, а тому суттєво зменшує шанси слідства отримати якомога більше достовірної та надійної інформації.

Протидія нападам на ромські поселення
На жаль, у 2018 році ми спостерігали ескалацію проявів організованого насильства щодо ромів, які подорожують до великих міст у пошуках заробітку, переважно некваліфікованої роботи, та оселяються в тимчасових поселеннях в околицях цих міст. Протягом квітня-липня було зафіксовано не менше 8 таких нападів, один з яких завершився вбивством 24-річного ромського хлопця.

Реакція органів влади на ці напади, зокрема поліції, засвідчила брак чітких, послідовних алгоритмів роботи з тимчасовими поселеннями ромів, а також ширшої превентивної роботи в громадах.

Міжнародний фонд "Відродження" звернувся до Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України з рекомендацією розробити чіткий і прозорий алгоритм превентивної роботи та фасилітував включення у цей процес ромських і про-ромських правозахисних громадських організацій. У 2019 році робота над алгоритмом триває.

Разом з тим Міжнародний фонд "Відродження" протягом всього 2018 року підтримував ініціативи неурядових організацій, спрямовані на налагодження механізмів взаємодії між органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами та ромськими громадами у тимчасових поселеннях, просвітницької роботи в місцевих громадах, розробку моделей підвищення рівня працевлаштованості ромів тощо.
Made on
Tilda