РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ
Підтримка Book Forum
Історія Форуму видавців у Львові, а нині вже Book Forum, бере свій початок у 1994-му році, коли тодішній голова Правління Міжнародного фонду "Відродження", Богдан Кравченко, запропонував об'єднати книговидавців навколо мети розвитку й стимулювання книговидання в Україні. З того часу Фонд є постійним партнером Форуму.

Цього року команда Форуму та Фонду спільно підготувала програму тематичного кластеру "Війна", кураторкою якого виступила менеджерка культурних програм МФ "Відродження" Радослава Чекмишева. Метою кластеру було осмислити тему війни не лише як питання політики, безпеки та соціальної сфери, але й як предмету рефлексії у культурі загалом і літературі зокрема. До програми кластеру увійшло 10 подій, з яких: 3 презентації книжкових новинок, зокрема від Видавництва Старого Лева та Фоліо; 5 тематичних дискусій; художня виставка та літературні читання.
Правозахисна програма на Docudays UA
Міжнародний фонд "Відродження" є одним із ініціаторів створення фестивалю Docudays UA як майданчика для руйнування стереопитів та формування доброзичливого середовища та поваги до людей, які мають свої різноманітні відмінності. Протягом 15 років Фонд підтримує проведення фестивалю, який став не лише культурницьким явищем, але й значущим соціальним проектом.

Спеціальна правозахисна програма RIGHT NOW! сформована партнерами Міжнародного фонду "Відродження". Вона включала 7 подій, зокрема, покази фільмів, дискусії та обговорення, зустрічі з відомими правозахисниками тощо.
Фестиваль кіно і урбаністики "86"
9-13 травня у місті Славутич неподалік Чорнобиля пройшов 5-й фестиваль кіно і урбаністики "86". 86 – це кураторське об'єднання та одноіменний фестиваль, що існує з 2014 року. Його місія – генерувати й поширювати сенси, ідеї та досвіди, що наближають утопію. У 2018 одним з партнерів фестивалю був Фонд "Відродження".

Головні напрямки роботи "86" – культурна децентралізація і сучасне кіно. Профіль фестивалю – ексклюзивні культурні події, покази інтелектуального кіно та живий діалог між мистецтвом і аудиторією. У його програмі – добірна мистецька документалістика, сучасна музика і взаємодія з унікальним міським середовищем.
Фестиваль "Translatorium"
Літературно-перекладацький фестиваль "TRANSLATORIUM" у Хмельницькому – це єдиний на сьогодні фестиваль в Україні, присвячений художньому перекладу, що планується як щорічний. У 2018 році Міжнародний фонд "Відродження" став одним із партнерів проекту.

Фестиваль пройшов вже вдруге і зібрав велику кількість перекладачів, літераторів, видавців та музикантів зі всієї України й не тільки. Програма включала в себе події не лише перекладацького, а й загалом літературного спрямування, призначені для ширшої аудиторії. Серед них – проведення презентацій новинок перекладної літератури, дискусій з відомими літераторами та перекладачами, зустрічей з видавцями й менеджерами культури, презентацій перекладацьких проектів, поетичних читань тощо.
Конкурс на переклад книги оповідань Олега Сенцова
Книжка оповідань українського письменника та кінорежисера Олега Сенцова, незаконно засудженого російським судом до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму, вийшла російською мовою 2015 року у видавництві Laurus. Завдяки спільній програми міні-ґрантів PEN Ukraine Translation Fund Grants та Міжнародного фонду "Відродження" книга зможе вийти також англійською, німецькою та польською мовами.

Польський переклад книжки Олега Сенцова вийде у серії Wschodni Express ("Східний експрес") видавництва інституції Warsztaty Kultury ("Майстерня культури"). Англійською книжку перекладе др. Уям Блекер (Dr Uilleam Blacker), вона має з'явитися друком в американському видавництві Deep Vellum Publishing. Перемогу на переклад книги німецькою мовою отримала заявка групи перекладачів. Німецькомовний переклад книжки оповідань Олега Сенцова з'явиться у видавництві Voland & Quist і буде вперше презентований у рамках Ляйпцизького книжкового ярмарку.
Слобода-культ
На Закарпатті пройшов двотижневий Культурний форум "СлободаКульт" – міжрегіональний культурний форум, який має на меті познайомити закарпатців зі Слобожанщиною і налагодити мости між цими регіонами України.

Упродовж 15-29 травня на Закарпатті презентували найцікавіші соціокультурні проекти Харківщини: візуально-перфомативні, музично-театральні, літературно-дискусійні, кінематографічні, модні і, окремо, дитячі. Пройшло близько 100 подій (20 зустрічей і дискусій, 15 концертів і вистав, 15 кінопоказів із обговореннями, 9 виставок, один модний показ та фестиваль "Сковородафест" для всієї родини), у яких взяли участь близько 150 учасників та учасниць зі Слобожанщини, Закарпаття, Галичини, Київщини, Полтавщини.
Донбас Медіа Форум 2018
6-7 липня у Харкові пройшов 4-й "Донбас Медіа Форум", який було організовано місцевими журналістами. Основна тема цьогорічного Форуму – "Нові виклики та можливості, з якими стикаються регіональні ЗМІ". Ця знакова медіа-подія зібрала більш 500 учасників з України та світу, серед яких були провідні медіа-експерти та представники національних та регіональних медіа. Міжнародний фонд "Відродження" був одним з партнерів проекту.

Форум складався з таких панелей, як "Від комунальних медіа до медіа громад. На шляху до розбудови осередків плюралізму думок в громадах та спільнотах", "Як зберегти незалежність медіа у передвиборчій турбулентності?", "Як відновити довіру мешканців Донбасу до ЗМІ?", "Реалії фінансування ЗМІ та журналістської роботи".

Дослідження життя ромських громад
Останній всеукраїнський перепис населення був проведений ще у 2001 році й окрім занижених кількісних даних майже не містив іншої інформації про ромів, яка була б більш корисною для якіснішого розуміння життя цієї етнічної спільноти та відповідного планування державної політики інклюзії щодо неї.

Закрити цю прогалину взявся Януш Панченко, молодий ром, стипендіат Ромського освітнього фонду, магістр та викладач історії. Він ініціював і за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та Ромського освітнього фонду провів у 18 населених пунктах Херсонської області соціологічне дослідження етногрупового складу та динаміки соціальних процесів, що відбуваються у ромських громадах. В опитуванні взяв участь 1721 респондент.

Дослідження показало, що ромське населення регіону представлено достатньо великими громадами українських ромів, сервів (47,1%) і кримських ромів (44,3%), але також є й менші громади влахів, кишинівців та інших субетнічних груп. Ромське населення області майже порівну розділяється на міське (54,8%) та сільське (45,2%). Проживаються роми переважно у Херсоні, та низці районів, як-от Каховському, Бериславському, Новотроїцькому, Високопільському тощо.

Результати проведеного дослідження стануть в пригоді не тільки тим, хто має науковий інтерес до ромської спільноти, але й представникам органів державної влади та місцевого самоврядування, громадським активістам.
За підтримки МФ "Відродження" у 2018 році "Українер" – медіа-проект для прихильників інтелектуальних ЗМІ, несподіваних географічних відкриттів та мультикультурності – підготував 5 відео-історій про життя ромів на Закарпатті, Харківщині, Львівщині, Черкащині та Вінничині.
Made on
Tilda